Chcete si prodloužit život? Elixír mládí se skrývá v potravině, kterou jíme běžně

8. prosince 2019·Jídlo a pití·Redakce

Foto: Shutterstock

I když jsou sýry bohaté na vápník, spousta lidí si je spojuje s vysokým obsahem tuku a soli. Nový výzkum zjistil, že není třeba koukat jen na kalorie, protože zrající sýry, například čedar, niva nebo parmezán, mohou mít blahodárný přínos pro naše zdraví.

Nová studie Texas A&M University ukázala, že právě tyto sýry mohou prodloužit život a zabránit vzniku rakoviny jater, protože obsahují sloučeninu známou jako spermidin, která uzdravuje poškozené jaterní buňky.

Vědci aplikovali spermidinovou léčbu u myší a zjistili, že jejich délka života se zvýšila až o 25 procent. Spermidin má schopnost zabránit shromažďování poškozených tkání v játrech a chránit je před hepatocelulárním karcinogenem – nejběžnějším druhem rakoviny jater.

Ale nejen milovníci mléčných výrobku jsou ti, kteří mohou využívat výhod potencionálně prodlouženého života. Vědci tvrdí, že potraviny, jako jsou houby, sója, luštěniny a celozrnné produkty, jsou také spojovány s možným prodloužením života a obsahují navíc méně tuku.

Ve skutečnosti právě vegetariáni mohou mít nejlepší výsledky, protože odbornice Leyuan Liu na portálu metro.co.uk uvedla, že klíčem k delšímu životu je vzdát se masa. Pokud tak učinit nechcete, nebo nemůžete, zrající sýry jsou pro vás ideální volbou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme