Snídaně celého světa: Co si po ránu dopřávají v různých zemích

20. srpna 2021·Jídlo a pití·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

My Češi nedáme dopustit na naše rohlíky se šunkou, koblihy a koláče, a po náročné noci bodne k snídani i nějaká ta česnečka. Co ale snídají v jiných zemích? Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější snídaně ze všech koutů světa.

Nedávno jsme na vás na našem webu apelovali, abyste nevynechávali snídani. První jídlo by mělo být vydatné, kvalitní a zdravé. Přestože ve všední dny na nějaké velké brunche nebývá moc čas, víkendové dopolední lahodné pokrmy si s radostí dopřejí lidé po celém světě. Jak snídají například Číňani a na čem si po ránu pochutnají u protinožců?

Typická snídaně je ta anglická

Nikdo nemůže popřít, že asi nejznámější snídaně je ta, kterou si dáte ve Velké Británii. Fazole v rajčatové omáčce, volské oko, opečený kousek jelítka a plátky slaniny, restovaná rajčata i žampiony a k tomu toast s máslem a džemem. Těžko říct, jak bychom vypadali, kdybychom tohle všechno spořádali každé ráno. Jednou za čas, třeba při návštěvě Londýna, si takovou ranní hostinu můžeme v klidu dopřát. Už jen pro ten pocit (přecpaného břicha).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Arum Hill Lodge (@arumhilllodge)

V Rusku to nejde bez mléka

Rusové se bez mléka k snídani neobejdou. Oblíbená je mléčná polévka s nudlemi, ovesnými či žitnými vločkami, tvarohové nebo kefírové bliny (kynuté minilívance) a oblíbená je také pohanková kaše. Jestli to mléko pak spláchnou panákem nebo flaškou vodky, to už se asi oficiálně nedozvíme, ale byli bychom celkem zklamaní, kdyby tomu tak ve skutečnosti nebylo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Путешествия | Фото | Семья (@alinayashina)

Číňani a jejich knedlíčky

I když my sami máme naše výborné oblíbené knedlíky, které nám může zbytek světa závidět, ty čínské také nejsou úplně k zahození. A právě ty si v Číně dopřávají ke snídani a to převážně v její centrální oblasti. Je rýžový (z lepkavé rýže), napařovaný se zeleninou nebo smažený na sladko připomínající spíše taštičky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený PΞ N M Λ N 何子不二鵬 (@penman)

Australané snídají vitamíny na toastu

Austrálie si dodnes udržuje spoustu anglického, takže i snídaně se velmi blíží klasické britské, ale jedno je odlišné: toasty s vegemite pomazánkou. Její chuť je slaná, mírně hořká, umami (pátá chuť) a připomíná bujón. Vzhledem k tomu, že je přímo nabitá vitaminy skupiny B, lze ji více než doporučit, nicméně kvůli její specifické chuti se lidé dělí na dva nesmiřitelné tábory – jejích milovníků a těch, kteří ji nesnášejí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sugar&Spice Crochet by Shari (@sugar_and_spice_crochet)

Americký brunch na nedělní pohodu

Ve všední den snídají Američani muffiny, bagely nebo donuty cestou do práce. V neděli však bývá zvykem užít si pořádný brunch, který je složen ze slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd). Bývá zpravidla v neděli kolem jedenácté a trvat může třeba až do tří. Podávají se ryze snídaňové pokrmy jako míchaná vajíčka a lívance přelité javorovým sirupem, ale i obědové menu v menších porcích.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Rooster Cafè (@roostercafefirenze)

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme