Frekvence 1 zjišťovala: Reklamace potravin? Máte na ni právo!

10. listopadu 2014·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Často se nás ptáte, jestli je bezpečné u nás nakupovat jídlo a jak případně potraviny nebo nápoje reklamovat. Souvisí to i s přibývajícími prodejnami se zlevněnými potravinami. A tak jsme pro vás připravili několik rad! Najdete je uvnitř článku.

Datum použitelnosti

„Datum použitelnosti se uvádí slovy “Spotřebujte do …” a uvádí v předepsaném pořadí – den, měsíc a rok. Pokud je potravina označena datem použitelnosti, má výrobce povinnost uvádět na obale podmínky skladování,” řekl na Frekvenci 1 mluvčí státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Doba použitelnosti, nebo chcete-li spotřeby, se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány. Jsou to například mléčné výrobky, maso, výrobky studené studené kuchyně a tak dále.

Datum minimální trvanlivosti

Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy “Minimální trvanlivost do …” a opět následuje uvedení dne, měsíce a roku. 

Datem minimální trvanlivosti se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem jsou chipsy, sušenky, konzervy, těstoviny. Tento typ potravin se může prodávat za sníženou cenu i po uplynutí data minimální trvanlivosti, musí být ale výrazně oddělen od zboží neprošlého.

Je to přesně ten typ potravin, které najdeme ve zmiňovaných “zlevněnkách”.

Reklamace potravin

Občas se ale stane, že si domů přineseme potraviny, které prošlé nejsou, přesto jim něco je. Zkažený džus, plesnivý chleby v zabaleném sáčku nebo třeba zakalené víno. V takovém případě neváhejte a braňte se. Stát se může cokoliv a prodejce je v tom kolikrát nevinně. 

Vezměte vadnou potravinu spolu s účtem a běžte vše reklamovat. Většina supermarketů problémy nedělá a malí obchodníci si své zákazníky chtějí udržet a tak většinou reklamaci bez problémů uznají.

Zákonná lhůta

Obecně je možné reklamovat potraviny do osmi dnů od zakoupení. Výjimkou jsou potraviny, které se kazí velmi rychle. Ty je možné reklamovat nejpozději druhý den po zakoupení.

Na potraviny, které jsou označeny datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti, se záruka vztahuje po celou takto vyznačenou dobu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme