Gurmáni na cestách: Takhle chutná Itálie!

10. června 2015·Jídlo a pití·Redakce

Špagety, pizza, prosciutto, tiramisu. To jsou jen některé z dobrot, které můžete ochutnat, pokud se vydáte na dovolenou do Itálie. Frekvence 1 ví, co by ve vašem italském jídelníčku rozhodně nemělo chybět!

Jiný kraj, jiná specialita

Itálie je národem gurmánů, kteří mají velice chutnou a pestrou kuchyň. Díky tomu se rozšířila i za hranice Apeninského poloostrova. Ale řekněme si to tak: italská kuchyně nejlépe chutná v Itálii. Proto určitě ochutnejte některou z tradičních druhů pizzy.

Stejně tak si nenechte ujít pokrmy z těstovin. Spagetti, penne, ravioli, tagliatelle, lasagne, gnocchi a další a další. Můžete vybírat podle tvaru i podle chuti, ale také podle stylu přípravy. Výtečná je i italská rýže, kterou vám nabídnou hlavně na severu Itálie. Bývá i častou ingrediencí do polévek a dalších pokrmů.

Známý český kuchař Jiří Babica radí v Neapoli ochutnat skvělou pizzi Margharita. V Toskánsku zase divočáka. Místní divočáci se totiž živí kaštany, takže se vlastně “vnitřně naloží” už za života. A pokud vám bude velké horko, jistě vám přijde vhod vitello tonnato – telecí maso s tuňákovou omáčkou. 

Studené dobroty

I ti, kteří preferují studenou kuchyni si v Itálii přijdou na své. Italové mají vynikající sýry. Některé z nich často používáme i u nás. Pro srovnání si určitě dejte pravou italskou mozarellu, gorgonzolu a ochutnejte i parmezán.

Stranou nenecháme ani italské uzeniny. Nejvíce jich vzniká v kraji Emilia Romagna. Pochutnat si můžete na pravé italské mortadele, bresaole, ale hlavně na prosciuttu. 

Dolce vita

I tak by se dal nazvat stav, ve kterém se ocitnete, když ochutnáte nefalšované italské tiramisu a úžasnou krémovou zmrzlinu. K dezertu to chce určitě dobrou i italskou kávu.

Po večerech pak můžete popíjet víno. Italská vína patří mezi ty nejlepší na světě a existuje spousta odrůd. Vyhlášenou odrůdou je především Sagniovese, ale požitek budete mít i z Barbery, Nebbiola nebo Montepulciana.

Ať už v Itálii ochutnáte cokoli, přejeme vám: Buon appetito!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme