Vyhledávání
Tvarohový koláč s fíky a medem
Na korpus společně v robotu krátce prošlehejte mouku, máslo mandle a cukr, až vznikne drobenka.
Potřebné suroviny:
Na korpus:
240 g hladké mouky
200 g másla, nahrubo nasekaného
80 g mletých mandlí
40 g moučkového cukru,
1 žloutek
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu
250 g kozího tvarohu
75 g změklého másla
4 vejce
110 g krupicového cukru
2 lžičky vanilkové tresti
jemně strouhaná kůra z 1 citronu
6 fíků, nakrájených na dílky
sekané pistácie na posypání
med na zakápnutí
Postup přípravy:
Na korpus společně v robotu krátce prošlehejte mouku, máslo mandle a cukr, až vznikne drobenka. Přidejte žloutek a 20 ml hodně studené vody a znovu prošlehejte, jen co se těsto (které můžete samozřejmě zpracovat i ručně) spojí. Na moukou lehce poprášené pracovní ploše je pak rychle zpracujte a pokryjte jím dno rozevírací koláčové formy o průměru 23 cm, kterou jste předtím vyložili papírem na pečení. Vložte i s formou asi na 2 hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 175 °C. Vložte formu s těstem a pečte, až zpevní a zezlátne, asi 30–40 minut. Zatímco se korpus peče, prošlehejte spolu oba tvarohy a máslo, vejce, cukr, vanilku a kůru, ručně nebo elektrickými metlami. Dobře prošlehaný krém vlijte na předpečený korpus a ještě dále pečte 30 až 40 minut, až náplň zpevní. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak poklaďte fíky, posypte pistáciemi a podávejte přelité medem.