Tvarohový koláč s fíky a medem

8. května 2010·Jídlo a pití·Redakce

Na korpus společně v robotu krátce prošlehejte mouku, máslo mandle a cukr, až vznikne drobenka.

Potřebné suroviny:

Na korpus:

240 g hladké mouky

200 g másla, nahrubo nasekaného

80 g mletých mandlí

40 g moučkového cukru,

1 žloutek

Na náplň:

500 g měkkého tvarohu

250 g kozího tvarohu

75 g změklého másla

4 vejce

110 g krupicového cukru

2 lžičky vanilkové tresti

jemně strouhaná kůra z 1 citronu

6 fíků, nakrájených na dílky

sekané pistácie na posypání

med na zakápnutí

 

Postup přípravy:

Na korpus společně v robotu krátce prošlehejte mouku, máslo mandle a cukr, až vznikne drobenka. Přidejte žloutek a 20 ml hodně studené vody a znovu prošlehejte, jen co se těsto (které můžete samozřejmě zpracovat i ručně) spojí. Na moukou lehce poprášené pracovní ploše je pak rychle zpracujte a pokryjte jím dno rozevírací koláčové formy o průměru 23 cm, kterou jste předtím vyložili papírem na pečení. Vložte i s formou asi na 2 hodiny do ledničky. Troubu předehřejte na 175 °C. Vložte formu s těstem a pečte, až zpevní a zezlátne, asi 30–40 minut. Zatímco se korpus peče, prošlehejte spolu oba tvarohy a máslo, vejce, cukr, vanilku a kůru, ručně nebo elektrickými metlami. Dobře prošlehaný krém vlijte na předpečený korpus a ještě dále pečte 30 až 40 minut, až náplň zpevní. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pak poklaďte fíky, posypte pistáciemi a podávejte přelité medem.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme