Inspirujte se vánočním cukrovím, na kterém si pochutnávají v zahraničí

27. listopadu 2021·Jídlo a pití·Lenka Skrzeczkova

Lussekatter. (Foto: Shutterstock)

Většina Čechů si neumí představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků, lineckého nebo vosích hnízd. Víte ale, na čem si pochutnávají například v Itálii, Řecku nebo Německu? Přinášíme vám přehled toho nejzajímavějšího cukroví ze zahraničí, který vás třeba inspiruje k tomu, abyste upekli i něco nového.

Vánoční poleno a makronky

Pokud jste si mysleli, že tyto dvě cukrovinky jsou z Francie, tak jste se trefili. Právě barevné makronky jsou doslova chloubou Francouzů. Jedná se o drobné mandlové laskonky nejrůznějšího zbarvení, které jsou slepované ochucenou náplní. Jejich příprava není složitá, zkušené hospodyňce to zabere hodinku času. Vánoční poleno neboli Bûche de Noël je pro Francouze velmi důležité, bez něj by to nebyly Vánoce. Přitom se jedná o klasickou kakaovou roládu s ovocnou náplní, nejčastěji třešňovou nebo brusinkovou.

View this post on Instagram

A post shared by Manger des trucs bons (@mangerdestrucsbons)

Kourambiedes

Vynikající řecké cukroví, které má tvar zploštělé koule a na vrcholku se nachází jeden celý hřebíček. Těsto je z loupaných mandlí a nechybí v něm lžička kvalitního koňaku. Po upečení se obalí hned v moučkovém cukru.

View this post on Instagram

A post shared by MASTUDIO (@michael_the_hairstylist)

Turrón

Pokud milujete pražené mandle a med, tak vám tato španělská pochoutka zaručeně udělá boule za ušima. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Mandličky opražíte, přidáte cukr, žloutky, sníh, med a rozprostřete na plech. Vršek přikryjete poolejovaným alobalem, zatížíte prkénkem a necháte v chladu 3 dny. Poté jej nakrájíme na 6 centimetrů dlouhé plátky a 0,5 cm široké proužky. Jelikož toto mlsání připomíná turecký med, tak počítejte, že se po něm s určitostí zapráší.

View this post on Instagram

A post shared by Francisca Zagal (@franzagalm)

Springerle

Pokud máte rádi anýz, určitě musíte vyzkoušet německé springerle. Příprava i s pečením vám zabere jen 55 minut. Cukroví je specifické tím, že se dělá ve speciálních vyřezávaných formičkách a při konzumaci si jej lidé často namáčejí do kávy nebo čaje.

View this post on Instagram

A post shared by Kochloeffel (@koch.loeffel)

Čokoládové bonbony

Jak je známo, ve Finsku si lidé Vánoce užívají. Doslova nepředstavitelné by pro ně byly svátky bez proslulých čokoládových bonbonů. Jedná se o čokoládové kuličky s rozinkami, které jsou napuštěné v rumu. Stačí čokoládu smíchat s nasekanými rozinkami, ořechy a cukrem, z hmoty vytvoříme kuličky, které pak necháme ztuhnout a můžeme podávat.

Bejgli

Jedná se o maďarský závin plněný mákem nebo vlašskými ořechy. Každá hospodyňka připravuje dvě varianty a také má svůj originální recept. Povrch závinu by měl být krásně křupavý a vnitřek pak nadýchaný a díky náplni také vláčný. V česku se tomuto vánočnímu dezertu velmi podobá vánoční štola.

View this post on Instagram

A post shared by Pintérné Fehér Alexandra (@momtimegyor)

Lussekatter

Ve Švédsku se v každé domácnosti musí na Vánoce rozvonět Lussekatter neboli Luciiny kočičky. Tvarem připomínají písmeno S. Jí se během adventu a zejména 13.12., kdy má svátek Lucie. Asi jste si je spletli s českými Jidáši, bohužel vás musíme zklamat. Těsto je sice z mouky, mléka, másla, vejce a droždí. Do švédské verze ale ještě patří tvaroh a rozinky. Příprava vám zabere chviličku a pečení 10 minut.

View this post on Instagram

A post shared by Villa Walden (@villawalden)

Medové bochánky

Dalším rychlým receptem jsou medové bochánky z Rumunska. Stačí smíchat hladkou mouku, moučkový cukr, med, vejce a těsto necháme odstát. Pak se tvoří kuličky na které přimáčknete čtvrtku ořechu. Poté je dáte péct do trouby a je hotovo.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme