Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou

31. července 2010·Jídlo a pití·Redakce

Jáhly třikrát spařte vařící vodou. Nakonec je zalijte 600 ml vody a dejte vařit, až změknou.

Potřebné suroviny:

Na knedlíky:

100 g přebraných jáhel

20 g sušeného rýžového nápoje

1 vejce

200 g studených brambor, uvařených den předem

100 g kukuřičné hladké mouky + 50 g na obalování

špetka soli

Na ovocnou omáčku:

1 l směsi čerstvých brusinek a borůvek

50 g cukru

1 lžíce másla

100 ml sladké smetany 11 %

1 lžička škrobové moučky

50 g cukru

skořice

citronová kůra

 

Postup přípravy:

Jáhly třikrát spařte vařící vodou. Nakonec je zalijte 600 ml vody a dejte vařit, až změknou. Do uvařených jáhel vmíchejte sušený rýžový nápoj, který se v nich zahorka rozpustí, a nechte úplně prochladnout.

V míse promíchejte jemně nastrouhané brambory, vařené jáhly s rýžovým „mlékem", špetku soli, přidejte vejce a zasypejte kukuřičnou moukou. Zpracujte v těsto, ze kterého tvořte kuličky o velikosti asi pingpongového míčku. Obalte je v kukuřičné mouce, vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut. Děrovanou naběračkou vyjměte a podávejte s ovocnou omáčkou.

Tu připravíte takto: Ovoce nasypejte do hrnce, podlijte trochou vody, přidejte cukr, kousek másla a zahřejte. Směs vařte 5 až 10 minut podle toho, jestli mají v omáčce plavat kousky ovoce nebo ne. Ve smetaně rozmíchejte škrobovou moučku, přilijte k rozvařenému ovoci a za občasného míchání nechte pár minut probublávat. Dochuťte skořicí a citronovou kůrou.

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme