Vyhledávání
Jáhlové knedlíky s ovocnou omáčkou
Jáhly třikrát spařte vařící vodou. Nakonec je zalijte 600 ml vody a dejte vařit, až změknou.
Potřebné suroviny:
Na knedlíky:
100 g přebraných jáhel
20 g sušeného rýžového nápoje
1 vejce
200 g studených brambor, uvařených den předem
100 g kukuřičné hladké mouky + 50 g na obalování
špetka soli
Na ovocnou omáčku:
1 l směsi čerstvých brusinek a borůvek
50 g cukru
1 lžíce másla
100 ml sladké smetany 11 %
1 lžička škrobové moučky
50 g cukru
skořice
citronová kůra
Postup přípravy:
Jáhly třikrát spařte vařící vodou. Nakonec je zalijte 600 ml vody a dejte vařit, až změknou. Do uvařených jáhel vmíchejte sušený rýžový nápoj, který se v nich zahorka rozpustí, a nechte úplně prochladnout.
V míse promíchejte jemně nastrouhané brambory, vařené jáhly s rýžovým „mlékem", špetku soli, přidejte vejce a zasypejte kukuřičnou moukou. Zpracujte v těsto, ze kterého tvořte kuličky o velikosti asi pingpongového míčku. Obalte je v kukuřičné mouce, vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut. Děrovanou naběračkou vyjměte a podávejte s ovocnou omáčkou.
Tu připravíte takto: Ovoce nasypejte do hrnce, podlijte trochou vody, přidejte cukr, kousek másla a zahřejte. Směs vařte 5 až 10 minut podle toho, jestli mají v omáčce plavat kousky ovoce nebo ne. Ve smetaně rozmíchejte škrobovou moučku, přilijte k rozvařenému ovoci a za občasného míchání nechte pár minut probublávat. Dochuťte skořicí a citronovou kůrou.