Jahodovo-malinový džem

3. července 2010·Jídlo a pití·Redakce

Dobře zralé lesní (nebo zahradní) jahody a maliny dejte do širokého nerezového kastrolu, podlijte 3 až 4 lžícemi vody a přiveďte k bodu varu.

Potřebné suroviny:

1 l lesních jahod (nebo zahradních) + 200 g zvlášť

1 l malin + 200 g zvlášť

hrst červeného rybízu, jen kuliček

na 1 l šťávy 500 g krupicového cukru případně trocha alkoholu na zakápnutí

 

Postup přípravy:

Dobře zralé lesní (nebo zahradní) jahody a maliny dejte do širokého nerezového kastrolu, podlijte 3 až 4 lžícemi vody a přiveďte k bodu varu. Stáhněte plamen a za občasného míchání vařte, až ovoce pěkně pustí šťávu. Prolisujte přes síto, odměrkou zjistěte objem, vsypte potřebné množství cukru a vraťte znovu na oheň. Přidejte cukr a za stálého míchání vařte, až hmota začne želírovat (naberte trochu marmelády lžící a kápněte ji na talíř, když hned ztuhne, máte hotovo). Nyní vsypte zbylé ovoce a krátce, maximálně
5 minut, povařte. Horké nalijte do čistých sklenic se šroubovacím víkem, pevně uzavřete a otočené dnem vzhůru nechte vychladnout. Před zavíčkováním můžete povrch zavařeniny zakápnout trochou alkoholu – chuť se zvýší a kazivost naopak sníží.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme