Makrela s angreštovo-fenyklovou oblohou

Makrelu zbavte hlavy a vnitřností, podélně nařízněte, ale nedokrojte a rozložte jako knihu.

Potřebné suroviny:

4 makrely

1 lžička dijonské hořčice

50 g másla, rozpuštěného a lehce vychladlého

50 g strouhanky

sůl a pepř na dochucení

Na oblohu:

200 g angreštu

40 g másla

1-2 lžičky krupicového cukru

1 malá cibule, oloupaná a tence pokrájená

2 bulvy zeleninového fenyklu, očištěné a tence pokrájené

3-4 lžíce smetany ke šlehání

1-2 lžičky krenexu nebo jemně strouhaného křenu

1 lžíce nasekaného kopru + snítky na ozdobu

citron k zakápnutí

 

Postup přípravy:

Makrelu zbavte hlavy a vnitřností, podélně nařízněte, ale nedokrojte a rozložte jako knihu. Osolte a opepřete. Potřete hořčicí rozšlehanou s máslem, pak rybu přitlačte do strouhanky. Do doby přípravy ponechte v chladničce.

Angrešt poduste na polovině másla v přikryté pánvi na mírném plameni do změknutí, 3 až 4 minuty. Dejte si stranou 3 lžíce, zbytek propasírujte přes síto zpět do pánve a doslaďte, ale ne příliš.

Ve zbylém másle zlehka osmažte cibuli, 5 až 6 minut, až zkřehne, ale nezabarví se. Přidejte plátky fenyklu, osolte a v přikryté pánvi zvolna duste asi 5 minut, až fenykl zvláční. Vmíchejte angreštové pyré, prohřejte a pak vmíchejte smetanu. Povařte, až omáčka hezky zhoustne. Vmíchejte celý angrešt a křen, prohřejte, dochuťte solí, pepřem, případně cukrem. Nechte trochu vychladnout a pak vmíchejte kopr a jemně nasekané lístky fenyklu.

Rozehřejte gril nebo grilovací pánev, potřete trochou oleje, položte na ni rybu, přidejte ještě trochu másla s hořčicí a zprudka opékejte 4 až 5 minut po každé straně. Podávejte rybu zatepla s angreštovo-fenyklovou oblohou, dílky citronu k zakápnutí a ozdobenou snítkami kopru.