Máslo zdražuje, lidé si ho čím dál častěji vyrábějí doma. Máme jednoduchý návod

10. září 2017·Jídlo a pití·Redakce

Rostoucí ceny másla vrací mnohé hospodyňky nejen v Libereckém kraji k jeho domácí výrobě. Návodů je na internetu celá řada, pro ty méně zručné i s instruktážním videem. Mnozí lidé dávají ale přednost pohodlnějšímu nákupu v sousedním Německu či Polsku, kde vyjde máslo levněji. Jde ale většinou o ty, kdo jsou zvyklí jezdit za hranice na větší nákupy, jen kvůli máslu se to nevyplatí, zjistila ČTK.

“Do Polska jezdím nakupovat pravidelně nejen jejich mléčné výrobky, ale ráda nakupuju také zeleninu na tržnici, je čerstvá, přímo z pole a tady ji nekoupím,” řekla ČTK starostka krkonošského střediska Harrachov Eva Zbrojová. Harrachov leží těsně u hranic a možnosti nákupu kvalitních potravin má omezené, do Polska je odtud na nákup blíž než třeba do Tanvaldu. Podobně jezdí do Polska, ale i do Německa na nákupy také třeba obyvatelé z příhraničního Hrádku nad Nisou a okolních obcí.

Levněji vyjde máslo i v sousedním Německu, kam si i řada Liberečanů zvykla jezdit na velké nákupy, protože německé potraviny jsou často při stejných cenách kvalitnější a platí to také třeba o drogerii. “Jen kvůli máslu se ale do Německa jet nevyplatí, a tak si ho raději sama vyrábím ze šlehačky. Jen se bojím, aby mi náhodou i tu šlehačku nezdražili. Jak zdražují máslo, tak předpokládám, že půjde nahoru i cena mléka a smetany, a že se to potom už nevyplatí,” řekla ČTK Eva Malá z Liberce.

Vyrobit si vlastní máslo je podle ní opravdu snadné. Jak na to?

Stačí si koupit smetanu, která má 33 procent tučnost. Když natrefíte na smetanu v akci, bude máslo ještě levnější. Smetana se úplně jednoduchým způsobem nejdřív vyšlehá ve šlehačku, poté přešlehá a přešlehává tak dlouho, až se z ní vyrobí hutná hrouda másla. Ta se pak musí zbavit podmáslí, a to vymačkáváním přebytečné tekutiny a propláchnout ve studené vodě. Poté z mála vytvořte nějaký tvar, případně můžete použít formu a vložte do lednice.

Tip F1! Máslo můžete poté, co jej zbavíte podmáslí, promíchat s bylinkami nebo hrubou mořskou solí.

Zdroj: ČTK / F1

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme