Máte přebytek jablek a nevíte co s nimi?

9. října 2014·Jídlo a pití·Redakce

Úroda jablek je letos velmi dobrá. Někde dokonce nejlepší za posledních 20 let, a tak pro vás dnes na Frekvenci 1 máme několik tipů na kompoty a zavařování.

Čerstvý kompot

Budeme potřebovat

  • 600 gramů jablek
  • 1 celou skořici
  • 3 hřebíčky
  • 4-6 lžic cukru
  • 2 citrony
  • voda

Jablka rozčtvrtíme a jádřince vykrájíme. Z citronu vymačkáme šťávu, případné pecky vyjmeme. Citronovou šťávou podle chuti okyselíme vodu.

Jablka dáme do hrnce a zalijeme kyselou vodou tak, aby byly potopeny. Podle chuti přisladíme, dáme skořici, hřebíček a jablka uvaříme doměkka.

Hotový jablečný kompot se skořicí necháme vychladnout. Jablečný kompot se skořicí podáváme k pečeným a smaženým masům a pečené drůbeži.

Sůl nad zlato

Už naše babičky znaly tajemství, jak připravit chutné ovocné kompoty bez použití cukru. Kouzlo je v soli. Na dno sklenice dejte špetku soli. Ta totiž dokáže sladkost z ovoce vytáhne a kompot si zachová svoji přirozenou sladkost. Sklenici pak naplňte až po okraj očištěným ovocem. Zalijte studenou převařenou vodou, tak aby ovoce bylo potopené. Uzavřete víčkem a podle zralosti a tvrdosti sterilujte tak 20 minut.

Sterilujte v mikrovlnce

Potřebujete sklenice se šroubovacím víčkem. Naplňte je ovocem a zalijte nálevem podle vlastní chuti. Nechte 5 milimetrů od okraje volný prostor. Sklenice lehce zavřete. Neutahujte! Sklenice dejte do mikrovlnky na plastový talířek, který zachytí přebytečnou tekutinu a zavařujte na maximální výkon 6 minut. Čas se násobí podle sklenic. 12 minut na 2 omiovky, 18 minut na tři…dobrou chuť!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme