Vyhledávání
Máte přebytek jablek a nevíte co s nimi?
Úroda jablek je letos velmi dobrá. Někde dokonce nejlepší za posledních 20 let, a tak pro vás dnes na Frekvenci 1 máme několik tipů na kompoty a zavařování.
Čerstvý kompot
Budeme potřebovat
- 600 gramů jablek
- 1 celou skořici
- 3 hřebíčky
- 4-6 lžic cukru
- 2 citrony
- voda
Jablka rozčtvrtíme a jádřince vykrájíme. Z citronu vymačkáme šťávu, případné pecky vyjmeme. Citronovou šťávou podle chuti okyselíme vodu.
Jablka dáme do hrnce a zalijeme kyselou vodou tak, aby byly potopeny. Podle chuti přisladíme, dáme skořici, hřebíček a jablka uvaříme doměkka.
Hotový jablečný kompot se skořicí necháme vychladnout. Jablečný kompot se skořicí podáváme k pečeným a smaženým masům a pečené drůbeži.
Sůl nad zlato
Už naše babičky znaly tajemství, jak připravit chutné ovocné kompoty bez použití cukru. Kouzlo je v soli. Na dno sklenice dejte špetku soli. Ta totiž dokáže sladkost z ovoce vytáhne a kompot si zachová svoji přirozenou sladkost. Sklenici pak naplňte až po okraj očištěným ovocem. Zalijte studenou převařenou vodou, tak aby ovoce bylo potopené. Uzavřete víčkem a podle zralosti a tvrdosti sterilujte tak 20 minut.
Sterilujte v mikrovlnce
Potřebujete sklenice se šroubovacím víčkem. Naplňte je ovocem a zalijte nálevem podle vlastní chuti. Nechte 5 milimetrů od okraje volný prostor. Sklenice lehce zavřete. Neutahujte! Sklenice dejte do mikrovlnky na plastový talířek, který zachytí přebytečnou tekutinu a zavařujte na maximální výkon 6 minut. Čas se násobí podle sklenic. 12 minut na 2 omiovky, 18 minut na tři…dobrou chuť!