Vyhledávání
Nákyp ze špenátu s houbami
Troubu předehřejte na 190 °C. Špenát v míse přelijte vroucí vodou a nechte zavadnout.
Potřebné suroviny:
300 g špenátu, nahrubo nakrájeného
1 cibule, jemně pokrájená
2 lžíce olivového oleje + na osmažení a zakápnutí
1 stroužek česneku, rozdrcený
250 g hub, nejlépe lesních, tence pokrájených
3 velká vejce, ideálně v biokvalitě, lehce prošlehaná
120 g jemně strouhaného parmazánu
hrst strouhanky, nejlépe z celozrnného pečiva
sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Troubu předehřejte na 190 °C. Špenát v míse přelijte vroucí vodou a nechte zavadnout. Pečlivě sceďte a až trochu vychladne, co nejdůkladněji jej vymačkejte. V kastrolu na oleji osmažte cibuli, až zvláční a trochu zezlátne. Vmíchejte česnek a houby, zakápněte ještě trochou oleje a poduste, až houby zvláční. Vmíchejte špenát, osolte a opepřete. Nechte vychladnout a promíchejte s vejci a polovinou parmazánu. Směs přesuňte do pekáčku vyloženého papírem na pečení, posypte strouhankou a zbylým parmazánem, zakápněte olejem a pečte asi 20 minut, až vejce zpevní a povrch nákypu bude zlatavýa křupavý.
Tip: Ke směsi můžete před pečením přidat také jemně pokrájenou slaninu.