Nákyp ze špenátu s houbami

19. června 2010·Jídlo a pití·Redakce

Troubu předehřejte na 190 °C. Špenát v míse přelijte vroucí vodou a nechte zavadnout.

Potřebné suroviny:

300 g špenátu, nahrubo nakrájeného

1 cibule, jemně pokrájená

2 lžíce olivového oleje + na osmažení a zakápnutí

1 stroužek česneku, rozdrcený

250 g hub, nejlépe lesních, tence pokrájených

3 velká vejce, ideálně v biokvalitě, lehce prošlehaná

120 g jemně strouhaného parmazánu

hrst strouhanky, nejlépe z celozrnného pečiva

sůl a pepř na dochucení

 

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 190 °C. Špenát v míse přelijte vroucí vodou a nechte zavadnout. Pečlivě sceďte a až trochu vychladne, co nejdůkladněji jej vymačkejte. V kastrolu na oleji osmažte cibuli, až zvláční a trochu zezlátne. Vmíchejte česnek a houby, zakápněte ještě trochou oleje a poduste, až houby zvláční. Vmíchejte špenát, osolte a opepřete. Nechte vychladnout a promíchejte s vejci a polovinou parmazánu. Směs přesuňte do pekáčku vyloženého papírem na pečení, posypte strouhankou a zbylým parmazánem, zakápněte olejem a pečte asi 20 minut, až vejce zpevní a povrch nákypu bude zlatavýa křupavý.

Tip: Ke směsi můžete před pečením přidat také jemně pokrájenou slaninu.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme