Nepoznáte rozdíl, říká majitel řeznictví pro vegetariány a vegany. Pobočky chce otevřít i v Česku

V Berlíně nedávno otevřelo první vegetariánské řeznictví. Nabízí produkty s názvy jako mleté maso, masové kuličky nebo drůbeží, avšak zcela bez masa. Složeny jsou převážně ze sóji, koření a dalších rostlinných složek. Chuťově však podle majitele netradičního řeznictví Davida Meyera přesně odpovídají originálům.

“Nepoznáte žádný rozdíl,” dušuje se Meyer. “Loni jsme se zúčastnili soutěže masových kuliček ve Španělsku a ty naše skončily v konkurenci dalších 50 druhů třetí,” vypráví. Nedávno prý zase autorka knihy o hamburgerech otestovala ten zdejší, a aniž by věděla, že v něm není žádné maso, tvrdila, že je jeden z nejlepších, který za poslední měsíce jedla.

Odpovídající chuť je podle Meyera zásadní, protože řeznictví necílí jen na zapřisáhlé vegetariány a vegany, ale i na milovníky masa, kterým záleží na zacházení se zvířaty. “Nemáme vůbec nic proti dobrému masu, proti tomu, když jsou zvířata držena za dobrých podmínek, ale jsme proti masovým chovům,” vysvětluje čtyřiatřicetiletý Berlíňan jeden z důvodů, proč se rozhodl otevřít vegetariánské řeznictví.

Tím dalším jsou dopady produkce masa na životní prostředí. “Víme, co to stojí vyprodukovat kilo hovězího masa. Kolik je potřeba krmení, energie, vody. Je to enormní množství,” říká. Při výrobě rostlinného hamburgeru se podle něj vyprodukuje jen sedmina CO2 ve srovnání s klasickým hamburgerem.

Pobočka v Česku? Pracujeme na tom

Vegetariánské řeznictví v berlínské čtvrti Kreuzberg zatím nabízí zhruba tucet druhů výrobků, mimo jiné napodobeniny hamburgerů, klobás, kostek špeku nebo rybího masa. Do budoucna mají přibývat další. “Chceme nabízet vše, co mají milovníci masa rádi,” konstatuje Meyer.

Když vše dobře půjde, chtěl by Meyer v příštích letech otevřít pobočky vegetariánského řeznictví i v Česku nebo Polsku. “Pracujeme na tom, abychom se stali největším řeznictvím na světě, aniž bychom prolili kapku krve,” plánuje si.

Zdroj: ČTK