Vyhledávání
Nic pro konzervativce: Novým gastronomickým trendem jsou dorty z nudlí
Slané nebo masové koláče už dnes nikoho nepřekvapí. Co ale takový dort z nudlí? Čtete správně. Právě to je totiž nový trend kulinářských experimentátorů, kteří neváhají podivnou pochoutkou oslavit ani narozeniny nebo dokonce svatbu.
Lidé po celém světě neustále vymýšlejí něco nového a když už si člověk pomyslí, že ho nic nepřekvapí, můžete se vsadit, že se ještě určitě něco najde. Možná právě nudlový dort…
Za podivným novým receptem stojí kulináři u podniku Tot Aw z indonéské Jakarty, kteří se specializují na speciální nudlovou pochoutku mi goreng. Zatímco mi goreng je ale zcela klasické nudlové jídlo, nové slané dorty zaujmou zřejmě každého.
Na jeden takovýhle originální dort spotřebují kuchaři obvykle 14 až 17 balení instantních nudlí a nají se z něj zhruba 8 až 10 lidí. A nutno podotknout, že je o podivnost mezi lidmi opravdu zájem.
Nápad přitom vznikl velmi jednoduše. Indonéské maminky mají totiž ve zvyku svým dětem do školy připravovat krabičky s nudlemi, které postupně ztvrdnou do tvaru malých dortíků. Když si toho kuchaři všimli, byl odtud už jen krůček k propracovanějším experimentům.
K dispozici je přitom hned několik příchutí. Nudle mohou doplnit kousky kuřete, pálivá omáčka, masové koule nebo sépie. Ani tady se ale podnik zastavit nehodlá. V plánu jsou další typické indonéské příchutě, jako například omáčka z kokosového mléka, z kari nebo hovězí maso vařené s kokosem a kořením.
A pro opravdové odvážlivce existuje prý ještě nudlové menu se sýrem nebo s čokoládou.