Panenka s čatní z lesních plodů

3. července 2010·Jídlo a pití·Redakce

Na polovině oleje smažte cibuli a zázvor 3–4 minuty, až zesklovatí.

Potřebné suroviny:

1 lžíce olivového oleje

1 cibule, najemno nakrájená

1 lžíce zázvoru, najemno nastrouhaného

300 g cukru krupice

hrst sušených brusinek

200 ml portského (nebo dezertního vína)

100 ml vinného octa

250 g směsi malin a ostružin

600 g vepřové panenky

kuskus (viz.tip) a rukola k podávání

sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

 

Postup přípravy:

Na polovině oleje smažte cibuli a zázvor 3-4 minuty, až zesklovatí.Přidejte cukr, brusinky, portské a ocet a na nízkém plameni vařte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte bez míchání, až směs zhoustne. Odstraňte z ohně, přidejte lesní ovoce a nechte vychladnout.

Na zbylém oleji zprudka osmažte 4-5 minut maso ze všech stran, až zhnědne. Osolte ho a okořeňte. Vypněte oheň, zakryjte maso alobalem a nechte ho asi 5 minut odpočívat. Pak ho nakrájejte na 4 porce a podávejte s ovocným čatní, kuskusem a rukolou.

Tip: Hrnek kuskusu přelijte v kastrolu hrnkem horké vody nebo vývaru a zakápněte olejem. Zakryjte a nechte asi 5 minut, až se tekutina vsákne. Nakypřete vidličkou a podávejte.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme