Vyhledávání
Panenka s čatní z lesních plodů
Na polovině oleje smažte cibuli a zázvor 3–4 minuty, až zesklovatí.
Potřebné suroviny:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule, najemno nakrájená
1 lžíce zázvoru, najemno nastrouhaného
300 g cukru krupice
hrst sušených brusinek
200 ml portského (nebo dezertního vína)
100 ml vinného octa
250 g směsi malin a ostružin
600 g vepřové panenky
kuskus (viz.tip) a rukola k podávání
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup přípravy:
Na polovině oleje smažte cibuli a zázvor 3-4 minuty, až zesklovatí.Přidejte cukr, brusinky, portské a ocet a na nízkém plameni vařte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte bez míchání, až směs zhoustne. Odstraňte z ohně, přidejte lesní ovoce a nechte vychladnout.
Na zbylém oleji zprudka osmažte 4-5 minut maso ze všech stran, až zhnědne. Osolte ho a okořeňte. Vypněte oheň, zakryjte maso alobalem a nechte ho asi 5 minut odpočívat. Pak ho nakrájejte na 4 porce a podávejte s ovocným čatní, kuskusem a rukolou.
Tip: Hrnek kuskusu přelijte v kastrolu hrnkem horké vody nebo vývaru a zakápněte olejem. Zakryjte a nechte asi 5 minut, až se tekutina vsákne. Nakypřete vidličkou a podávejte.