Paštika z kuřete a šunky s nakládaným angreštem

Angrešt zbavte stopek a propláchněte. V nerezovém nebo smaltovaném širokém kastrolu uveďte do varu ocet s cukrem, vložte případně bezové květy a všechno koření.

Potřebné suroviny:

4 velké kuřecí čtvrtky

1 bobkový list + na ozdobu

4 snítky tymiánu

50 g pancetty nebo jiné sušené šunky, jemně pokrájené

400 g másla

4 lžíce dezertního vína

250-300 g šunky od kosti

1/2 lžičky mletého muškátového květu nebo oříšku

1/2 lžičky mletého nového koření

špetka mletého chilli koření

sůl a pepř na dochucení

Na nakládaný angrešt:

400-450 g ne úplně zralého (zeleného) angreštu

300 ml bílého vinného octa

200 g krupicového cukru

2 květenství černého bezu, má-li sezonu

2 hvězdičky badyánu nebo 1 lžička semínek kopru

4 plátky čerstvého zázvoru nebo křenu (asi jako desetikoruna)

2 lžíce semínek koriandru

 

Postup přípravy:

Angrešt zbavte stopek a propláchněte. V nerezovém nebo smaltovaném širokém kastrolu uveďte do varu ocet s cukrem, vložte případně bezové květy a všechno koření. Povařte 5 minut, pak stáhněte z ohně a nechte 30 minut stát, aby odvar nasál všechny vůně. Sceďte, abyste oddělili pevné přísady (koření si ponechte) a do scezené tekutiny v kastrolu vložte angrešt. Uveďte do varu, stáhněte z ohně a nechte vychladnout.

Angrešt napěchujte spolu s kořením do dvou vysterilizovaných sklenic. Odvar znovu uveďte do varu a horkým zalijte ovoce ve sklenici tak, aby bylo zakryto. Zavíčkujte, nechte vychladnout a uložte do chladu, kde vydrží několik týdnů.

Na paštiku předehřejte troubu na 180 °C. Porce masa naskládejte těsně k sobě do pekáčku, přidejte bobkový list, tymián, pancettu a 50 g másla. Dobře osolte, opepřete a zakapejte vínem. Přikryjte poklicí nebo dobře utěsněte alobalem a pečte 1,5 hodiny. Nechte vychladnout. Mezitím si přepusťte máslo – nechte je pomalu rozpustit v kastrůlku a mléčné usazeniny nechte spadnout
ke dnu, čiré rozpuštěné máslo slijte, nejlépe přes cedník vyložený namočenou a vyždímanou gázou nebo jinou řídkou látkou.

Vychladlé kuře oberte a maso (bez kůže) se šťávou a pokrájenou šunkou krátce rozmixujte. Přidejte asi 5 lžic přepuštěného másla a znovu promixujte na hrubší pastu. Směs přesuňte do kastrolu, přidejte koření a tymián, promíchejte a lehce prohřejte, ochutnejte
a případně dokořeňte. Je-li směs příliš hutná, zjemněte ji trochou přepuštěného másla. Rozdělte do šesti malých formiček nebo jedné větší na paštiku a uhlaďte povrch tak, abyste vytlačili co nejvíce vzduchových bublin. Navrch rozložte bobkové listy nebo tymián, přelijte zbylým přepuštěným máslem v tenké vrstvičce. Nechte v chladu rozležet alespoň 24 hodin a pak podávejte
nakrájené na plátky s křupavým pečivem a nakládaným angreštem.