Pozor na gumové medvídky. Denní dávka cukru je už v osmi

22. dubna 2020·Jídlo a pití·Redakce

Taky kupujte sobě nebo svým dětem gumové medvídky, protože je to zdravá sladkost s kolagenem? Tak si raději přečtěte, co do sebe kromě kolagenu ládujete!

Želatinové bonbony skutečně kolagen obsahují. Ten je dobrý na klouby, kosti i šlachy. Ale v medvídkovi ho je tak žalostně málo! Čeho je ale v měkoučkém bonbónku dost, je cukr.

Osm medvídků a dost!

V medvídcích je skutečně nejvíce cukru. Jeho množství se pohybuje od 40 -70%. Sáček nejsladších medvídků dokonce obsahuje (při hmotnosti  225g) šílených 40 kostek! Dítěti ve věku 4 – 6 let by tak stačilo sníst 8 medvídků a pokryje tím doporučenou dávku cukru na celý den.

Zubaři varují

Velké množství cukru v některých výrobcích se nelíbí ani zubním lékařům. Žádné mlsání není pro zuby zdravé. A zejména u dětí (ale platí to i pro dospělé) platí jednoduché pravidlo: cukr a časté mlsání znamená zubní kaz.

Dejte si raději aspik nebo sulc

Pokud jíte medvídky kvůli kloubům, dopřejte si raději aspik nebo sulc. Ten doporučují i ortopedové.  Recept na sulc vám prozradí buď babička anebo internet. V zásadě se jedná o vařené vepřové nožičky, které vaříte doměkka s kořením. S octem a čerstvým chlebem je to pochoutka – bez cukru!

Studujte obaly

Pokud si dopřáváte medvídky, uvědomte si, že jsou to pochutiny a mlsejte s mírou. A rozhodně se věnujte složení na obalech a porovnávejte pečlivě množství obsaženého cukru. Ale i tak zkuste nesníst celé balení najednou.

Vaše klouby želatinu ocení, ale kilogramy navíc nikoli!

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme