Svatojakubky

2. října 2010·Jídlo a pití·Redakce

Zázvor oloupejte a nakrájejte na velmi jemné plátky nebo nastrouhejte na speciálním struhátku.

Potřebné suroviny:

kousek čerstvého zázvoru, asi 1 cm

50 g krupicového cukru

50 ml bílého vinného octa

1 šalotka, nakrájená na tenké plátky

1 lžíce sójové omáčky

extra panenský olivový olej

250 g svatojakubek, kuchyňsky připravených

 

Postup přípravy:

Zázvor oloupejte a nakrájejte na velmi jemné plátky nebo nastrouhejte na speciálním struhátku. Na cedníku je několikrát po sobě ponořte do vroucí vody, aby zázvor zvláčněl a zjemněl.

Cukr svařte s 50 ml vody na světlý karamel. Přilijte ocet. Směsí pak přelijte spařený zázvor a nechte v chladničce přes noc, aby se chutě rozvinuly. Pak sceďte, marinádu uchovejte a zázvor pokrájejte na jemné kostičky. Promíchejte se šalotkou, sojovou omáčkou, olejem a trochou marinády ze zázvoru. Svatojakubky napíchjte na špejle a zprudka ogrilujte, asi 30 vteřin z každé strany, jen co jejich masíčko zprůsvitní. Osolte, opepřete, potřete marinádou. Podávejte s kopečkem šalotky se zázvorem.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme