Vyhledávání
Svatojakubky
Zázvor oloupejte a nakrájejte na velmi jemné plátky nebo nastrouhejte na speciálním struhátku.
Potřebné suroviny:
kousek čerstvého zázvoru, asi 1 cm
50 g krupicového cukru
50 ml bílého vinného octa
1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
1 lžíce sójové omáčky
extra panenský olivový olej
250 g svatojakubek, kuchyňsky připravených
Postup přípravy:
Zázvor oloupejte a nakrájejte na velmi jemné plátky nebo nastrouhejte na speciálním struhátku. Na cedníku je několikrát po sobě ponořte do vroucí vody, aby zázvor zvláčněl a zjemněl.
Cukr svařte s 50 ml vody na světlý karamel. Přilijte ocet. Směsí pak přelijte spařený zázvor a nechte v chladničce přes noc, aby se chutě rozvinuly. Pak sceďte, marinádu uchovejte a zázvor pokrájejte na jemné kostičky. Promíchejte se šalotkou, sojovou omáčkou, olejem a trochou marinády ze zázvoru. Svatojakubky napíchjte na špejle a zprudka ogrilujte, asi 30 vteřin z každé strany, jen co jejich masíčko zprůsvitní. Osolte, opepřete, potřete marinádou. Podávejte s kopečkem šalotky se zázvorem.