Sýrový lilkový koláč s cibulí

14. srpna 2010·Jídlo a pití·Redakce

Do prosáté mouky přidejte špetku soli a kousky másla, promněte prsty na drobenku a přidejte parmazán.

Potřebné suroviny:

220 g hladké mouky

90 g másla pokojové teploty

40 g strouhaného parmazánu

1 žloutek

5 lžic olivového oleje

750 g cibule, oloupané a pokrájené na jemné plátky

3 stroužky česneku, nakrájené

lžíce sekaného čerstvého tymiánu

1 lžička krupicového cukru

2 větší lilky, nakrájené na plátky, vypocené a ogrilované

100 g ančoviček v oleji (filátka)

2 lžičky červeného vinného octa

50 g vypeckovaných černých oliv, nasekaných

1 lžíce sekané petržele

sůl a pepř na dochucení

 

Postup přípravy:

Do prosáté mouky přidejte špetku soli a kousky másla, promněte prsty na drobenku a přidejte parmazán. Žloutek rozšlehejte s asi 3 lžícemi ledové vody, přilijte k mouce a rychle vypracujte těsto. Je-li třeba, přidejte trochu ledové vody, těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte hodinu chladit.

Ve velké pánvi na oleji zatím nechte pomalu dusit cibuli, asi půl hodiny. Přidejte česnek, tymián a cukr a poduste ještě 15 minut, na posledních 5 minut odkryjte poklici a směs promíchávejte, až bude tmavě zlatá a zkaramelizovaná. Přidejte pokrájené lilky, dochuťte a náplň rozestřete na těsto, vyválené na obdélník (asi 30 x 25 cm). Pospypte filátky ančoviček, tymiánem, zakápněte
octem a pečte při 200 °C asi 25-30 minut. Podávejte posypané směsí sekané petrželky s olivami.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme