Vyhledávání
Sýrový lilkový koláč s cibulí
Do prosáté mouky přidejte špetku soli a kousky másla, promněte prsty na drobenku a přidejte parmazán.
Potřebné suroviny:
220 g hladké mouky
90 g másla pokojové teploty
40 g strouhaného parmazánu
1 žloutek
5 lžic olivového oleje
750 g cibule, oloupané a pokrájené na jemné plátky
3 stroužky česneku, nakrájené
lžíce sekaného čerstvého tymiánu
1 lžička krupicového cukru
2 větší lilky, nakrájené na plátky, vypocené a ogrilované
100 g ančoviček v oleji (filátka)
2 lžičky červeného vinného octa
50 g vypeckovaných černých oliv, nasekaných
1 lžíce sekané petržele
sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy:
Do prosáté mouky přidejte špetku soli a kousky másla, promněte prsty na drobenku a přidejte parmazán. Žloutek rozšlehejte s asi 3 lžícemi ledové vody, přilijte k mouce a rychle vypracujte těsto. Je-li třeba, přidejte trochu ledové vody, těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte hodinu chladit.
Ve velké pánvi na oleji zatím nechte pomalu dusit cibuli, asi půl hodiny. Přidejte česnek, tymián a cukr a poduste ještě 15 minut, na posledních 5 minut odkryjte poklici a směs promíchávejte, až bude tmavě zlatá a zkaramelizovaná. Přidejte pokrájené lilky, dochuťte a náplň rozestřete na těsto, vyválené na obdélník (asi 30 x 25 cm). Pospypte filátky ančoviček, tymiánem, zakápněte
octem a pečte při 200 °C asi 25-30 minut. Podávejte posypané směsí sekané petrželky s olivami.