Vejce jako superpotravina. Snižuje cholesterol, má v sobě spoustu vitamínů a je vhodné i při redukční dietě

12. června 2023·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Vejce je potravina, kterou většina z nás má ráda. Vařená, nahniličku, natvrdo, míchaná, omeleta, zastřená. Možností úprav vajec je několik. Odborníci se ale neustále dohodovali o tom, zda jsou škodlivá nebo ne. A jaký je výsledek?

Odborníci dříve tvrdili, že žloutek obsahuje příliš mnoho cholesterolu a jeho konzumace ohrožuje naše zdraví. Nadměrný příjem cholesterolu znamená pro naše tělo nebezpečí onemocnění kardiovaskulárními nemocemi a ucpávání cév. Je jasné, že se lidé se lekli a vajíčka přestali konzumovat.

Odborníci se ale vrhli na výzkumy, které ukázaly, že to s vejci zas tak špatné nebude. Naštěstí se zjistily dvě pozitivní zprávy. Neprokázala se žádná spojitost mezi konzumací vajec a rizikem srdečních onemocnění. K tomu vědci zjistili, že jezení dvou vajec denně po dobu 6 měsíců zapříčinila naopak snížení cholesterolu.

Díky tomu se vědci shodují, že by vejce měla být zařazena mezi tzv. superpotraviny. Vejce obsahuje řadu důležitých látek, jsou zdrojem bílkovin a kvalitních tuků, obsahují vitamin D, který napomáhá ke vstřebávání vápníku a podporuje stavbu kostí a bojuje proti osteoporóze. Najdeme v nich i vitaminy A, B12, či E a K. A důležité je zmínit i cholin, tedy bioaktivní látku, která podporuje vývoj mozku plodu a miminek.

Jestliže jste vegetariáni a nejíte maso, vejce jsou vaší záchranou. Vejce jsou povolena i při redukční dietě. Jestliže netrpíte tzv. familiární hypercholesterolémií, při které je hladina cholesterolu abnormálně vysoká, můžete si dopřát klidně i dvě vejce denně.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme