Projezte se k chytrosti! 12 chytrých potravin pro váš mozek

3. srpna 2020·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Pokud budete jíst správné potraviny, dokáže váš mozek pracovat na plné obrátky. A co je nejlepší: jsou to samé dobroty!

Na sklonku dne máme často v hlavně pocit prázdnoty. Prostě vakuum po celodenním maratonu. Věděli jste, že to hodně souvisí s jídlem? Mozek totiž potřebuje až pětinu z celkové denní dávky energie, ale neumí si dělat žádné zásoby. Pokud tedy pravidelně mozek nekrmíme, nemůžeme se divit, že nás přemýšlení k večeru „bolí“.

Aby jel mozek naplno, potřebuje nejen tuky, ale také sacharidy. Seznamte se s potravinami, které prospívají mozkové činnosti.

Borůvky

Malé modré plody obsahují velké množství druhotných rostlinných látek a vitamínů. Antioxidanty zlepšují schopnost reagovat a přemýšlet.

Ořechy

Ve skořápkách schované plody jsou nabité vitamíny B, antioxidanty a minerálními látkami. Pomáhají udržet koncentraci a bojují s nervozitou. V paraořeších a kešu je obsaženo velké množství hořčíku, který snižuje hladinu stresu a tak v mozku udělá místo pro skutečně důležité věci.

Ryby a mořské plody

Ryby obsahují aminokyseliny, které pomáhají šedým buňkám mozkovým pracovat efektivně. Pokud jíte ryby, dostáváte do sebe také Omega-3 mastné kyseliny. Předpokládá se, že jsou prevencí Alzheimera.

Brokolice

Tahle zelenina nám dodává vitamíny C a E a thioktovou kyselinu. Společně ochraňují mozek před volnými radikály.

Avokádo

Avokádo je sice velice tučný plod, ale je to doslova turbo pohon pro náš mozek. Vitamíny B podporují látkovou výměnu v mozku a postarají se o čistou hlavu. K tomu dodají tělu i lecitin, který se postará o zvýšenou pozornost.

Kari

Oranžově zbarvená směs koření obsahuje kukurmin, který povzbuzuje produkci antioxidantů v těle. A tak může mozek hezky nerušeně pracovat.

Celozrnné potraviny

Pokud nastartujeme den celozrnným chlebem nebo kvalitním mysli, děláme to nejlepší pro mozek. Vitamíny a stopové prvky se postarají o dostatečnou dávku potravy pro šedé buňky mozkové.

Banány

Tohle prakticky balené ovoce nám dodává nejen energii pro svaly, ale také pro mozek. Vitamín B, fosfor, draslík nebo hořčík – ty dostanou naše myšlení do formy!

Cibule

Cibule je skutečně tajný tip v oblasti výživy pro mozek. Protože v cibuli obsažený alicin chrání cévy před usazeninami a umožňuje tak bezproblémové prokrvování a výborné zásobování mozku kyslíkem.

Čokoláda

Tohle potěší milovníky sladkého: čokoláda nám přináší potěšení ze samotného mlsání, ale taky zvyšuje schopnost soustředění. Stačí ale 50 gramů kvalitní čokolády. Nikdo tu nemluví o celé tabulce.

Jablka

Jablko je doslova zásobárnou pro mozek. Vitamíny B, provitamín A, vitamín E a C. Obsažené látky chrání mozek před volnými radikály.

Voda

Pro činnost mozku je důležitý dostatečný příjem tekutin. Abychom optimalizovali prokrvování mozku a tím i správné okysličování, musíme vypít alespoň 2 litry tekutin denně. Počítá se voda a případně ovocné čaje nebo šťávy ředěné vodou.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme