Treska na smetaně

27. ledna 2010·Jídlo a pití·Redakce

Jezte ryby, budete chytřejší! A navíc si pochutnáte, aniž byste museli pořizovat větší číslo oblečení.

NA 4 PORCE

15 minut, do 30 minut

* 4 tresčí filety okolo 180 g, bez kůže
* větší hrst nasekaných listů petrželky
* 4 lžíce zakysané smetany
* lžíci křenové omáčky (např. Krenex)
* skrojky citronu na pokapání
* sůl a pepř

1. filety naklaďte vedle sebe do nádoby vhodné do mikrovlnné trouby. (Zmražené nechte napřed ohřát na pokojovou teplotu a osušte.) Osolte a opepřete. Petrželku v jiné míse smíchejte se smetanou, křenem a solí.

2. smetanu rozdělte lžící na maso; není třeba ji roztírat. Nádobu pokryjte fólií a tu na několika místech propíchněte. V mikrovlnné troubě vařte na nejvyšší stupeň čtyři až pět minut, dokud ryba nezbělá.

3. mísu vyjměte z mikrovlnné trouby a – stále pod fólií – nechte dvě až tři minuty stát. Pak fólii odstraňte; rybu podávejte okamžitě. Podle chuti pokapejte citronem. Ideální přílohou jsou vařené brambory.

Kouzelná přísada: Treska má vysokou nutriční hodnotu a díky svému pevnému světlému masu, které se při přípravě rozdělí na jemné plátky, je jednou z nejchutnějších mořských ryb. Filé z aljašské tresky Findus, 450 g kolem 60 Kč, prodává široká síť supermarketů.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme