Zapečený angrešt se smetanou

26. června 2010·Jídlo a pití·Redakce

Opláchnutý angrešt dejte do hrnce spolu s cukrem a na mírném plameni vařte, až se cukr rozpustí a angrešt začne měknout.

Potřebné suroviny:

450-500 g angreštu, zbaveného stopek

50-80 g přírodního krupicového cukru

300 g hladké mouky

1 lžíce prášku do pečiva

špetka soli

100 g krupicového cukru + na posypání

130 g změklého másla

jemně nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

1 vejce, lehce ušlehané

6-8 lžic podmáslí nebo kyselého mléka

šlehačka, mascarpone nebo zakysaná smetana k podávání

 

Postup přípravy:

Opláchnutý angrešt dejte do hrnce spolu s cukrem a na mírném plameni vařte, až se cukr rozpustí a angrešt začne měknout. Ochutnejte, případně doslaďte a angrešt vlijte do máslem vymazané pečicí obdélníkové formy o objemu 1 l. Troubu předehřejte na 190 °C. Do mísy prosejte mouku s práškem a solí, přidejte cukr a máslo. Promněte prsty, až vznikne drobenka, pak přidejte citronovou kůru. Vejce ušlehejte se šesti lžícemi podmáslí nebo kyšky a směs přidejte k moučné drobence. Zpracujte těsto, případně přidejte trochu tekutiny – směs by měla být měkká, ale ne lepivá.

Na moukou poprášené pracovní ploše vytvarujte těsto jako placku o výšce asi 2 cm. Nakrájejte ji na čtverce o straně asi 5 cm nebo
vykrajujte kolečka o průměru přibližně 6 cm. Odkrojky těsta znovu zpracujte a vykrojte.

V pečicí formě zakryjte angrešt kousky těsta, okraje těsta se mohou trochu překrývat. Potřete trochou zbylého podmáslí,
posypejte cukrem a pečte 20 až 25 minut, až těsto vyběhne a zezlátne a ovoce pod ním bude pěkně bublat. Před podáváním nechte
trochu vychladnout, doplňte šlehačkou, mascarpone či zakysanou smetanou.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme