Zásobujte tělo minerály. Které tělu nejvíc chybějí?

13. května 2020·Jídlo a pití·Redakce

Minerály jsou pro tělo důležité stejně jako vitamíny. Tělo si je neumí vyrobit samo, musíme je přijímat z potravy a nápojů. Vyznáte se v nich?

Zinek je na imunitu

Zinek potřebujeme pro správnou funkci řady enzymů. Je součástí oční duhovky a vidění. Ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů a regulaci imunitního systému. Má vliv na činnost varlat a vaječníků.

Když chybí: Nedostatek zinku vede ke zpomalení růstu, špatné funkci pohlavních orgánů, poškození kůže, nehtů a vypadávání vlasů.

Když přebývá: Nadbytek způsobuje chudokrevnost a poruchy trávení.

Zdroj: Jezte luštěniny, ořechy, semena slunečnice a dýně, kvasnice, maso a vejce.

Vápník je nejen na kosti

Vápník je z více než 98% uložen v kostech a zubech. Obsahují ho ale i buňky měkkých tkání a krevní sérum. Spolu s fosforem se podílí na mineralizaci kostí a zubů. V buňce je nezbytný pro přenos signálů a svalovou kontrakci.

Když chybí: Nedostatek se projeví poruchami tvorby kostí, jejich řídnutím nebo odvápněním.

Když přebývá: Nadměrný příjem vápníku vede k poklesu stravitelnosti a schopnosti organismu vápník dobírat z tělesných rezerv.

Zdroj: Mléčné výrobky, mléko, tvrdá pitná voda, brokolice, luštěniny, mák a ořechy.

Železo je na krvinky

Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek, je potřebné při transportu kyslíku, je součástí hemoglobinu a myoglobinu. Je přítomné i v enzymech.

Když chybí: Nedostatek se projevuje chudokrevností, poruchami sliznice v ústech a snížením výkonnosti.

Když přebývá: Nadměrný výskyt železa v těle je vzácný.

Zdroj: Využitelnost železa je vyšší z živočišných zdrojů, nižší u rostlinných, největším zdrojem je kvalitní červené maso a masné výrobky.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme