Jiří Šlégr: U kolektivního sportu hraje roli chemie a soudržnost, to poté rozhoduje

10. května 2019·Celebrity·Lukáš Vaněk

Foto: ČTK

Jiří Šlégr patřil ke strůjcům úspěchu v japonském Naganu, kde česká hokejová reprezentace v roce 1998 na olympijských hrách vybojovala zlaté medaile. Proč se mu říká "guma"? Bývalý vynikající obránce a současný trenér extraligového Litvínova zavítal k nám do pořadu Host Frekvence 1.

Člen Tripl Gold Clubu sdružující hokejisty, kteří vyhráli olympijské hry, mistrovství světa a Stanleyův pohár, začínal s hokejem v Litvínově, kde jej trénoval otec jeho kamaráda a spoluhráče z Nagana Martina Ručinského. K dětskému období se vztahuje i přezdívka “guma”, která jej u nikdy neopustila.

Když jsem byl malý kluk a jezdili jsme na zápasy, tak jsem při balení občas něco zapomněl. Tu to byly rukavice, posléze náloketník, a když jsem zapomněl brusle, tak mi tatínek Martina Ručinského, který nás trénoval, řekl, že jsem opravdu guma,” vysvětlil v pořadu Host Frekvence 1 současný trenér Litvínova Jiří Šlégr původ jeho přezdívky.

Bývalý obránce i po dvaceti letech považuje zlatou medaili z Nagana za největší úspěch své kariéry, přestože se mu podařilo vyhrát i slavný Stanleyův pohár s Detroitem v sezóně 2001/2002, mistrovství světa v roce 2005 nebo s jeho mateřským klubem Litvínovem extraligu v sezóně 2014/2015. “Nagano nebylo jen vítězství hokeje, to bylo vítězství nás všech, protože to, co se dělo po naší výhře v ulicích po celé České republice, je pro nás všechny obrovský zážitek,” vzpomíná olympijský vítěz, který občas chodí na školní besedy a je překvapený tím, že jej děti poznávají. Právě to Šlégra ujišťuje v tom, že rodiče svým dětem o “turnaji století” vypráví.

Současný trenér Litvínova se rovněž vyjádřil k mistrovství světa, které v pátek startuje na Slovensku. Podle Šlégra jsou favoriti na titul Rusové, kteří však budou muset ukázat, že dokáží táhnout za jeden provaz jak tým. “Rusové mají po dlouhé době úžasnou sestavu. Je však otázka, jestli budou schopni odehrát turnaj tak, aby hráli jako parta. Ta kvalita tam rozhodně je, ale ne vždycky má kvalita výsledek. U kolektivního sportu hraje roli chemie, soudržnost, to poté rozhoduje,” upozorňuje.

Šlégr však doufá, že do boje o medaile promluví i český výběr, který je bez cenného kovu sedm let. “Přišla generační výměna, ale teď už přichází ta doba, kdy medaile by byla nasnadě. Chci věřit, že letos máme mužstvo opravdu silné a stejně tak jako Rusové, když se dají dohromady jako parta pod vedením Jakuba Voráčka (kapitán českého celku, pozn, red.), tak mají opravdu šanci,” předpovídá Jiří Šlégr, který byl hostem pořadu Host Frekvence 1.

Poslechněte si celý rozhovor! 

Celebrity - další články

Doporučujeme