Koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů končí

23. října 2017·Články·Redakce

ANO slaví. FOTO: Michal Souček, Frekvence 1

Středočeská koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů, která vznikla po loňských krajských volbách, končí. Hnutí ANO rozeslalo koaličním partnerům dopis a e-mail s informací, že všem vypovídá koaliční smlouvu. ČTK to v pondělí potvrdili hejtmančin náměstek Daniel Marek (Nezávislí Středočeši) a radní Věslav Michalik (STAN). Vyjádření zástupců ANO se ČTK zatím nepodařilo získat.

Podle Michalika měla zpráva o vypovězení koaliční smlouvy dnešní datum a přišla v 16:30. “Nicméně ANO tu koaliční smlouvu zjevně porušilo už o víkendu tím, že dalo nabídky opozičním stranám,” řekl. V krajské vládě by podle některých informací mohli dosavadní partnery ANO vystřídat opoziční sociální demokraté a jedná se také o podpoře komunistů. Marek ale míní, že možností, jak bude příští koalice vypadat, je více. “Jsem přesvědčen, že na stole není jednom jedna varianta,” řekl.

Podle něj se nyní rozbíhá kolo telefonátů a osloveni byli i Nezávislí Středočeši. “Nějaké nabídky padají, ale každou minutou se mění. Takže v tuto chvíli nedokážu reagovat na to, jestli bychom podpořili nějakou jinou koalici,” dodal Marek. Michalik se však domnívá, že dohoda o nové krajské vládě už byla učiněna. “Předpokládám, že pokud došlo k výpovědi koaliční smlouvy a ANO už nemá zájem o pokračování dohodovacího řízení, tak dosáhli dohody na novém uspořádání ve Středočeském kraji,” dodal.

Předseda klubu zastupitelů za ČSSD a bývalý hejtman Miloš Petera potvrdil, že ANO nabídlo koaliční spolupráci ČSSD. “Dostali jsme nějakou nabídku do koalice s ANO, na to jsme kývli. Závisí to teď na ANO, uzavřené to ještě úplně není,” uvedl. Nabídku musí také projednat klub zastupitelů ČSSD, zatím ji jen v neděli schválil krajský výkonný výbor. Podle serveru Aktuálně.cz by se novými radními mohli stát Petera a další bývalý hejtman Josef Řihák. Petera má vést životní prostředí, Řihák investice. Své zástupce ČSSD podle serveru nominovala ještě na školství a sociální věci.

ANO a ČSSD v zastupitelstvu nemají většinu, mohly by ale vládnout s podporou KSČM. Předseda krajských komunistů Stanislav Grospič uvedl, že se o možné spolupráci jedná, její podmínky mají být upřesněny. Podle šéfa klubu zastupitelů za KSČM Zdeňka Štefka pro komunisty nejsou důležité posty, ale možnost prosazovat program.

V úterý se na plánovaném jednání sejdou zastupitelé, teoreticky by už mohli o změnách v radě hlasovat. Ještě předtím se k situaci vyjádří hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) na tiskové konferenci. V podvečer nebrala telefon a ČTK v SMS zprávě pouze sdělila, že má jednání.

Koaliční krize vypukla poté, co ANO vyčetlo dvěma radním za STAN špatnou práci. Starostové tvrdili, že jde o účelovou kritiku a za jejich zády se domlouvá nová koalice. Dosavadní koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 44 hlasů. ANO má 16 mandátů, STAN o jeden méně a ODS patří deset křesel. Nezávislí Středočeši, kteří původně kandidovali za TOP 09, mají tři zastupitele. V opozici byla dosud ČSSD s 11, KSČM s osmi a TOP 09 se dvěma zastupiteli.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme