2. února byl zachráněn z ostrova Mas a Tierra trosečník, jehož příběh byl inspirací pro román Robinson Crusoe

2. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

2. února 1709 byl zachráněn trosečník Alexander Selkirk, který strávil sám čtyři a půl roku na ostrově Mas a Tierra. Zachránila ho až britská soukromá loď Duke, které velel kapitán Woodes Rogers. Ostrov leží 643 km od Chile. Rogers tehdy do lodního deníku napsal, že se vrací s mužem, který je oblečený v kozí kůži a vypadá divočeji než původní obyvatelé. Pojďme se podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti na příběh muže, který inspiroval spisovatele Daniela Defoe k napsání slavného románu.

Alexander Selkirk se narodil v roce 1676 ve skotském Lower Largo. Jeho puberta byla plná rvaček a incidentů. Velice často fyzicky napadal nejen ženy. V roce 1703 se mu podařilo přesvědčit jednoho z britských legalizovaných pirátů, aby ho zaměstnal jako navigátora na další výpravě. Argumentoval tím, že byl ve škole dobrý v matematice a zeměpisu a skutečně se osvědčil. Nebylo ale jednoduché s ním vyjít. Byl prý velmi sobecký, sebevědomý a vždy připravený k boji.

Selkirk se v roce 1704 plavil v Pacifiku na korzárské lodi Cinque Ports. Ta byla ve velmi špatném stavu. Námořníci z ní museli ve dne v noci pumpovat vodu a dřevo bylo prolezlé mořskými červy. Zhruba v tomto stavu dopluli k neobydlenému souostroví asi 670 km západně od pobřeží Jižní Ameriky. Zde měla být loď opravena, ale nedostatečně, a tak se Selkirk rozhodl, že na ni už nevleze. Zbytek posádky ale s kapitánem odplulo.

Selkirk v té době netušil, že na ostrově zůstane čtyři roky a čtyři měsíce. Tak dlouho totiž trvalo, než u ostrova zakotvila britská loď, která ho odvezla zpět do civilizace. Po návratu se stranil veřejnosti a hódoval alkoholu. Rok poté, co vyšel román Robinson Crusoe, se k životu na moři vrátil a tady také 12. prosince 1721 zemřel na horečku způsobenou žlutou zimnicí.

Právě osud ztroskotaného námořníka se stal podle všeho inspirací spisovateli Danieli Defoe pro dobrodružný román Robinson Crusoe. Ten vyšel v roce 1719. Není ale jasné, zda se spisovatel s Alexanderem Selkirkem setkal, nebo četl o něm jen v novinách. Některé okolnosti jsou ale v románu pozměněny. Crusoe pobyl na ostrově 28 let, zatímco Selkirk na něm strávil jen zmíněné čtyři roky a čtyři měsíce, a to v letech 1704 až 1709 a Pátka tam také rozhodně neměl. Také ztroskotal na pobřeží Brazílie v Atlantiku a ostrov měl tropické klima. Naopak Selkirk měl chladné podnebí. Vyskytovali se zde lachtani a tučňáci. Dnes nese název Ostrov Robinsona Crusoe.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme