31. ledna se otevřela v tehdejším SSSR první pobočka McDonald’s. O práci mělo zájem neuvěřitelných 35 tisíc lidí

31. ledna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

McDonald’s. (Foto: Shutterstock)

Tisíce lidí a desítky novinářů, takhle zaplněné bylo náměstí v Moskvě 31. ledna 1990. V tento den se v bývalém Sovětském svazu otevřel první fast food značky McDonald's. Jednalo se o největší pobočku na světě. První den restaurace obsloužila kolem třiceti tisíc zákazníků, kteří na svého prvního burgera čekali až sedm hodin. Pojďme se na tuto revoluci ve stravování podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Zahájit provoz zápaďáckého občerstvení v bývalém Sovětském svazu nebylo vůbec snadné. Zejména komunikace s ruskými úřady byla obtížná a jednání s nimi se vleklo dlouhých 14 let. Také zde byl strach, že by firma s americkými kořeny mohla režim příliš dráždit. Z toho důvodu se dohodlo, že moskevská pobočka bude spadat pod kanadskou správu. Nad restaurací tak vlála vlajka Kanady.

Tamní restauraci zásobovala továrna v Solncevu, který se nacházel nedaleko Moskvy. Její pracovníci museli projít školením na území Kanady. McDonald’s si totiž zakládal na přesné receptuře. Z toho důvodu bylo potřeba vypěstovat speciální odrůdu brambor, kokrétně Rasset Bairbanks. Ty se musely začít pěstovat dva roky před otevřením pobočky. Další suroviny pak byly výhradně z Ruska.

První ruský McDonald’s zaměstnal 600 pracovníků. O místa byl obrovský zájem. Do výběrového řízení se přihlásilo neuvěřitelných 35 000 uchazečů.

Lidé neodradila ani vysoká cena jídla. Big Mac tehdy stál tři a třičtvrtě rublu. Přitom průměrná měsíční výplata obyvatele Moskvy byla 150 rublů. McDonald’s se stal symbolem nového Ruska, dva roky po jeho otevření se totiž Sovětský svaz rozpadl.

A kdy se zakousli Češi do prvního Big Macu? Až na jaře roku 1992, konkrétně v březnu. V té době se otevřel fast food v pražské Vodičkově ulici. I zde se otevření zúčastnily tisíce lidí. Pro mnohé byl totiž americký fast food jedním z nejzářivějších symbolů svobody.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme