5. prosinec patří mikulášské nadílce. Víte, že sv. Mikuláš byl štědrý a dodnes je patronem mnoha profesí?

5. prosince 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

5. prosinec je den, kdy po městě či na vesnicích tradičně chodí skupinky čertů s anděly a Mikulášem. V domácnostech jim pak děti recitují básničky nebo zpívají. Pokud tedy před čerty nevezmou nohy na ramena a někde se před nimi nezavřou. Ty hodné a odvážné děti pak jsou za svůj umělecký výkon odměněny drobnými sladkostmi nebo dárky. Zlobivá dítka mohou v nadílce najít třeba uhlí nebo brambory. Jak tato tradice vznikla?

Doklad o narození Mikuláše se nedochoval. Tvrdí se, že se narodil někdy kolem roku 280 až 286 v městě Patara. Jako velmi mladý, někdy kolem roku 300, se stal katolickým biskupem v Myře. Záhy ale začalo pronásledování křesťanů a Mikuláš se tak někdy kolem roku 310 dostal do zajetí.

Roku 325 vystoupil na nikajském koncilu, kde se tvrdě postavil proti přívržencům ariánství. Zde jeho stopy končí a o jeho dalším působení nejsou známé žádné důkazy. Za svého života se ujímal sirotků vdov a všech pronásledovaných. Byl mezi lidmi oblíbený pro svou štědrost. Po smrti otce údajně rozdal dědictví chudým. V křesťanství byl jedním z nejuctívanějších. Mikuláš je patronem mnoha profesí jako námořníků, lékárníků, právníků či studentů. Ale je i ochráncem dětí před nemocemi.

V kalendáři nebyl 6. prosinec zvolen za svátek sv. Mikuláše je tak. V tento den měl ve 4. století biskup z malé Asie, Mikuláš z Myry, známý též jako sv. Mikuláš zemřít. Jeho památku si dnes připomíná velká část nejenom evropských národů, každý tak trochu po svém. Ve většině zemích přichází Mikuláš už v předvečer svého svátku. Podle lidové víry sv. Mikuláš sestupuje každý rok 5. prosince z nebe na zem a spolu s čertem a andělem obchází lidské příbytky. To, že Mikuláš chodí v předvečer svého svátku a ne v den, je odvozeno od skutečnosti, že pro naše předky byl počátkem dne západ slunce dne předchozího, proto se Mikulášská obchůzka a nadílka koná už 5. prosince. I když svátek sv. Mikuláše připadá na 6. prosinec.

 


Koktejl - další články

Doporučujeme