9. listopad otevřel cestu ke svobodě mnoha Němcům. Padla Berlínská zeď

9. listopadu 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Pád Berlínské zdi. (Foto: Profimedia)

Dnes uplynulo přesně 33 let, kdy šla k zemi Berlínská zeď. V té době se jednalo o nejvýznamnější a nejsymboličtější událost procesu pádu komunismu v Evropě. Na tento okamžik Němci z východní části dlouho čekali. K celkovému sjednocení Německa pak došlo v říjnu roku 1990. O události, která znamenala konec studené války informoval podcast Youradio Talk Ozvěny minulosti.

9. listopad 1989 byl velkým okamžikem pro Němce zejména ve východní části rozdělené země. Večer přestali pohraničníci Německé demokratické republiky (NDR) hlídat přechod z východní (komunistické) části do západní části Berlína. Tím začal konec NDR a proces sjednocení Německa, který se završil 3. října 1990.

Zrod Berlínské zdi

Berlínskou zeď začalo NDR stavět v noci na 13. srpna 1961, tedy před 61 lety. Dlouhá byla 165,7 km a rozdělila Berlín na osmadvacet let. V průběhu let ji Sověti vylepšovali. Nakonec z jedné zdi byly dvě, kvůli kterým byli obyvatelé okolních domů vystěhováni a jejich obydlí byla následně zbořena. Dramaticky se tak proměnily životy všech obyvatel města. Příbuzní, přátelé a sousedé se rázem ocitli na opačných stranách, bez možnosti návštěv.

Komunisté pak stavbu veřejnosti odůvodnili s tím, že se jedná o ochranu před fašisty. Odhaduje se, že zhruba dvě stě lidí se za ta léta snažilo toto nejvíce střežené místo přejít. První obětí se stala 22. srpna 1961 Ida Siekmannová a posledním zemřelým pak byl Winfried Freudenberg, který zahynul 8. března 1989. Tedy skoro na den přesně 6 měsíců předtím, než zeď přestala plnit svůj účel.

Pád ikony studené války

Pád Berlínské zdi je nejvýznamnější geopolitickou událostí od druhé poloviny 20. století. V červnu 1987 vyzval americký prezident Ronald Reagansovětského vůdce Michaila Gorbačova k jejímu stržení. Stalo se tak až za dva roky.

Na podzim 1989 vedení politbyra NDR už nemohlo ignorovat tisíce lidí, kteří se chtěly vystěhovat na západ. Proto přišlo s návrhem zákona, který by jim odchod umožnil. Ten zveřejnili politici 9. listopadu na tiskové konferenci, kterou přenášela televize. Jeden z přítomných novinářů se tehdy zeptal: „Kdy opatření vstoupí v platnost?“ A člen vedení podotkl, že zřejmě ihned. Usnesení, ale nebylo schváleno a mělo platit až od příštího dne. Lidé si to ale přebrali po svém a žádný z funkcionářů už nedokázal zastavit sled událostí. Kolem půlnoci desítky tisíc obyvatel východního Berlína proudily do západní části města. Den poté, 10. listopadu 1989, začali Němci zeď rozebírat.


Koktejl - další články

Doporučujeme