Ani člověk, pes nebo lev. Nejdůležitějšími bytostmi na planetě jsou včely

11. července 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Shodli se vědci i odborná veřejnost. Na schůzi Královské geografické společnosti v Londýně prohlásil Earthwatch Institute včely za nejdůležitější bytosti na planetě. Kdyby vyhynuly včely, lidstvo by je zřejmě velmi rychle následovalo. Informoval o tom The Guardian.

Vědci bijí na poplach a přidali včely na seznam druhů odsouzených v blízké budoucnosti k vyhynutí, pokud lidstvo nezačne tento druh živočicha chránit. Ztráta včel by se pro lidi rovnala katastrofou, protože jsou nepostradatelné. Vztah mezi včelami a kvetoucími rostlinami je jednou z nejdůležitější a nejharmoničtější kooperací na světě. Jejich propojení trvá více než 100 milionů let a vedl k rozmanitosti několika druhů, včetně toho lidského.

Na světě existuje více než 20 tisíc druhů včel a většina z nich žije v úlech. Mají od 2 do 4 cm a moc dobře se nepřizpůsobují novým druhům rostlin. 75% plodin vytvářejí plody a semena, která konzumujeme a právě ty podléhají opylování od včel. Většina hlavních potravin na celém světě je  zcela nebo částečně závislá na opylování od včel. Plody a semena konzumují nejen lidé, ale i zvířata.

Pokles včelí populace by podle OSN pro potraviny a zemědělství nepříznivě ovlivnil plodiny jako jsou kakao, káva, mandle, rajčata nebo třeba jablka. Med je zároveň nejstarší a nejzdravější sladidlo a byl vyhledáván už od dávných dob. Jedná se o obrovský zdroj potravy, který by s včelami také vymizel. Pokud by se lidstvo rozhodlo plodiny opylovávat bez včel, ročně by nás to vyšlo až 577 milionů dolarů. A navíc se na to nedá spoléhat.

Bohužel lidstvo se o své nejdůležitější členy moc starat neumí. Protože je lidí na světě stále více a nutné nakrmit všechny, zvýšilo se třeba kácení stromů pro získání zemědělské půdy nebo se používá stále více pesticidů. To vedlo k prudkém poklesu jak domestikovaných včel, tak i těch divokých. Včelám tak kvůli tomu hrozí vyhynutí.

Pěstitelé a zemědělci by se tak měli vyhnout používání chemických pesticidů a používat přírodní postřiky. A chránit bychom měli i divokou přírodu. Jakmile ochráníme tu, včely mají i nadále šanci na život. A tím i my, lidé.

Koktejl - další články

Doporučujeme