Boj s nudou a zklidnění nervů: V Nizozemsku stoupla kvůli koronaviru konzumace marihuany

15. prosince 2021·Koktejl·ČTK

Lidé v Nizozemsku od začátku pandemie koronaviru konzumují víc konopí. Země v souvislosti s výskytem nového koronaviru vyhlásila na začátku roku 2020 několik částečných uzávěr, které omezily přístup do barů, restaurací, koncertních sálů a diskoték. Útěk je nicméně možný i doma.

U pokladny coffeeshopu No limit v Haagu se zdá, že proud nakupujících nebere konce. “Covid se nám osvědčil,” usmívá se jeho majitelka Carmelita a vzpomíná, že před pandemií obsloužila 300 až 350 zákazníků denně. Dnes jich je dvojnásobek, říká elegantní čtyřicátnice s potěšením. Země toleruje kouření marihuany od roku 1976. Hašiš, konopí a jejich deriváty lze koupit v coffeeshopech, v Haagu je asi třicet takových obchodů.

“Dříve lidé chodili do klubů. Ty však ukončily činnost. Takže teď zůstávají doma, kde víc kouří,” podotýká Carmelita, jejíž klientela se rozrostla o “mnoho žen v domácnosti, které si kupují trávu, aby se dobře vyspaly”.

“Člověk prostě kouří jointy, protože ve městě není co dělat,” říká osmnáctiletá Sophia Dokterová, jejíž spotřeba marihuanových cigaret se zvýšila ze “dvou až tří” týdně na “šest až sedm”. Pieter, který ji doprovází, mluví o “nudě”, kterou se mu tak daří překonávat.

Podle průzkumu zdravotního institutu Trimbos uvádí devadesát procent nizozemských uživatelů, že od začátku pandemie užívají konopí stejně často nebo častěji než dříve. Tři čtvrtiny z nich užívají marihuanu každý den. “Lidé se nechtějí sjet. Je to pro ně způsob, jak se vypořádat s úzkostí každodenního života,” poznamenává historik Stephen Snelders, který se věnuje dějinám drog. Dodává, že podobné rozdíly byly v Nizozemsku pozorovány i u tabáku a opia během epidemií moru.

Koktejl - další články

Doporučujeme