České turistické značky dobývají svět. Po Brazílii nebo Rumunsku je začnou dělat i v Mongolsku

14. července 2023·Koktejl·Redakce

Turistická značka (Zdroj: Profimedia)

V Mongolsku začal být velký zájem o pěší turistiku, a tak se rozhodli jít ve stopách Brazílie nebo Chorvatska a začali pracovat na turistických značkách. V nich jsou nejlepší Češi, proto se mongolský turistický spolek Mongolian Walking Association spojil s Klubem českých turistů.

Aktivitu kromě české ambasády v Ulánbátaru podporuje i Mendelova univerzita v Brně, která o tom informuje ve své tiskové zprávě. „Pěší turistika je v Mongolsku poměrně novým odvětvím. V zemi stepí, které přecházejí do polopouští a pouští, kde obyvatelstvo kočovalo se svými stády za pastvou, nebylo nikdy pro podobné aktivity místo. S postupným usazováním ve městech ale začali lidé přírodu postrádat,“ uvedl Václav Pecina z univerzity, který proškolil i prvního mongolského značkaře.

Mongolsko navíc letošní rok vyhlásilo jako rokem cestovního ruchu. Turismus je čím dál tím více oblíbený nejen v samotné zemi mezi místními, ale Mongolsko je čím dál tím častěji objevované i zahraničními turisty. I to je důvod, proč jsou kvalitní a dobře označené turistické cesty stále důležitější.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Klub českých turistů 🥾 (@klub_ceskych_turistu)

To, že jsou Češi v turistických značkách nejlepší na světě, se už dávno ví. Metodika a kvalita se řadí mezi nejlepší. Značky lze používat v přírodě i ve městě, přispívají k tomu i jednoduché pásové značky o rozměrech 10×10 cm. „Všechny vodorovné pruhy jsou stejně široké, prostřední udává barvu trasy a krajní bílé slouží k tomu, aby značka byla lépe vidět. Značky používá například Ukrajina, rumunský Banát, některé části Chorvatska či Slovensko. K nejvzdálenějším zemím, kde je možné se s českým turistickým značením setkat, se řadí Brazílie,“ dodala mluvčí univerzity.

Koktejl - další články

Doporučujeme