Dva Češi uvízli na hřebenu v Himálaji. Boj o život vyhráli jen zázrakem, teď domů poslali vzkaz

4. června 2021·Koktejl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Dvojice Čechů Marek "Mára" Holeček (46) a Radoslav "Radar" Groh (32) mohou hovořit o obrovském štěstí. Muži na čtyři dny kvůli špatnému počasí uvízli na himálajském štítu Baruntse (7129 m) bez jídla a v mrazivých teplotách. Naštěstí ale drama dobře dopadlo: když už to vypadalo, že muži výstup nepřežijí, přišlo sluníčko a s ním možnost sestoupit do bezpečí.

Dvojice českých alpinistů Mára a Radar v úterý 25. 5. kolem 16. hodiny vystoupala doposu neprostoupenou, extrémně náročnou severozápadní stěnou na vrchol nepálské hory Baruntse. Tam je ale zastihlo špatné počasí, které absolutně znemožnilo sestup zpět do tábora.

“Čekáme na zázrak,”posílali z vrcholu svým blízkým. Muži zůstali uvězněni na vrcholu hory bez jídla a mrazivých teplotách až do soboty 29. 5. Pak naštěstí zázrak skutečně přišel.

V sobotu totiž konečně vysvitlo sluníčko a horolezci mohli díky příznivějšímu počasí konečně sestoupit o něco níže, kde je vyhladovělé a vyčerpané vyzvedl vrtulník. Jsou vyčerpaní, ale v pořádku,” oznámila krátce poté přítelkyně Máry Holečka.

Muži po příletu do bezpečí poslali do Česka úlevnou zdravici. “Alpinistické vítězství dělá krásná těla,” zažertoval si Holeček, když s Grohem na záběrech ukázali své vyzáblé postavy. “Přesně tak. Zdravíme z Káthmándú,”přitakal jeho kolega Radar.

Své si podle alpinistů užili i další členové týmu, kteří zůstali ve sněhem zapadaném základním táboře. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a celá parta se dostala do bezpečí. V současnosti sbírají síly v zázemí hotelu v Káthmándú.

Koktejl - další články

Doporučujeme