Cestovatel se vrací domů. Mrož Wally byl spatřen u Islandu, je v pořádku a živý

25. září 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: ČTK)

Zatoulaný mrož, který se od jara pohyboval u pobřeží západní Evropy a jihoanglických ostrovů, byl spatřen u Islandu. Mrože Wallyho viděli před 22 dny u irských břehů a odborníci doufají, že se vydal směrem k arktickým vodám. Informovala o tom agentura Reuters.

Mrož Wally se proslavil tento rok svými cestami podél západoevropského pobřeží. Od května urazil přes 400 kilometrů a byl spatřen třeba ve Španělsku, Francii, Irsku, Walesu či u souostroví Scilly. Zde potopil několik lodí a vyvolal tak pozdvižení v místním přístavu. Odborníci mu pak zařídili ponton, aby měl kde odpočívat a neničil lodě.

Jsme šťastní, že je naživu a v pořádku. Nyní snad míří domů do Arktidy,” uvedla charitativní organizace Seal Rescue Ireland pro agenturu Reuters. Ta také potvrdila identitu mrože na nedávných snímcích z Islandu.

Fotografie porovnala se záběry Sdružení britských potápěčů na záchranu mořských živočichů (BDMLR), které mrože monitorovalo. Zvíře, které váží 800 kilogramů, organizace poznala díky jizvám na obou ploutvích. Čtyřletý mrož byl poprvé spatřen u irských ostrovů. Následně se vydal na cestu do Francie a Španělska a zpět do Irska. Pak nebyl tři týdny viděn a odborníci se obávali, zda je naživu.

Koktejl - další články

Doporučujeme