28. února televize odvysílala poslední díl seriálu M*A*S*H. Lidé se s ním loučili těžce

28. února 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

M*A*S*H. (Foto: Profimedia)

Mobilní vojenská chirurgická nemocnice neboli M*A*S*H. To není jen skutečná zkratka lékařské jednotky americké armády, ale také veleúspěšný komediální seriál z prostředí Korejské války. Ten vznikal skoro 11 let a za tu dobu získal téměř sto nominací televizních cen Emma. 28. února 1983, tedy přesně před 40 lety, odvysílal M*A*S*H svůj poslední díl. Na Pierce, Trappera, Radara, Franka, Margharet a další tehdy upínalo pozornost rekordních 125 milionů Američanů. Pojďme se na jeho začátky a konec podívat s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti.

Seriál vznikl na motivy knihy Richarda Hornbergera. Byl to muž, který sloužil v jedné z pěti mobilních vojenských chirurgických nemocnic v Koreji. Během svého působení nasbíral inspirativní zážitky, které mohl následně uplatnit ve své protiválečné knize. Ta se zalíbila filmařskému studiu 20th Century Fox a začala hledat režiséry, kteří by námět zpracovali. To se ale z počátku jevil jako problém. Patnáct režisérů nabídku tehdy odmítlo, protože je tématika příliš nezajímala. Nakonec se ale objevil Robert Altman, který se úkolu zhostil.

17. září 1972 se v televizi objevil první díl seriálu M*A*S*H. Jeho začátky ale nebyly vůbec jednoduché. Pilotní díl časopis Time označil za největší zklamání roku. Po dvaadvacáté epizodě se dokonce nevědělo, zda bude natáčení pokračovat. Televize CBS naštěstí požádala o další epizody. Scenáristům s autenticitou pak pomáhali poradci mezi kterými byli lékaři a lidé z armády. Právě oni jim dávali důležité rady a náměty k natáčení.

Televize CBS z počátku představovala určitého cenzora. Po druhém roce ale uvolnila tvůrcům otěže a seriál se tak stával čím dál více oblíbený. Když se pak objevila informace, že seriál končí. Vznikl kolem toho velký rozruch. V amerických městech se konaly velké oslavy a lidé vzdávali hold hercům v armádních uniformách a chirurgických pláštích.

Původně měl poslední díl trvat rovné dvě hodiny. Nakonec ale vznikl dvou a půl hodinový film. Epizoda nese název Nashledanou, sbohem a ámen. Dívalo se na ni 125 milionů Američanů, tedy 77 procent lidí, kteří měli v tu dobu puštěný televizor.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme