Chcete nadělit k Ježíškovi domácího mazlíčka? Uvědomte si, že zvířátka nejsou věci

7. prosince 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Milý Ježíšku, k Vánocům bychom si přáli zvířátko... Přečetli jste si tohle v dopise za oknem od vašeho dítka? A uvažujete nad tím, že jim uděláte radost a živého mazlíčka hodláte pod vánoční stromek vážně "zabalit"? Uvědomte si v první řadě, že zvíře není věc nebo hračka, kterou může váš syn nebo dcera odklidit do krabice, když je přestane bavit. Pořízení domácího mazlíčka může být otázka několika minut, ovšem následná péče je leckdy na několik let. Uvědomte si všechna pro a proti a rozhodně nepořizujte takový dar, dokud si vše pořádně nerozmyslíte.

I když je radost v očích vašeho dítěte, když pod stromkem najde vytoužené zvířátko, k nezaplacení, nad takovým rozhodnutím musíte uvažovat racionálně. Je třeba zvážit všechna pro a proti. Co všechno je třeba zvážit?

Věk a schopnosti dítěte

Rodič by měl hledět na to, jakým způsobem se jeho potomek dokáže o budoucího mazlíčka postarat. Měl by již od počátku počítat s tím, že se bude podílet na péči o zvířátko, ať bude jakékoliv. Pokud pořizujete zvířátko konkrétně dítěti a ne sobě, musí být už dostatečně staré a zodpovědné, aby základní péči zvládlo.

Peníze nejsou jen o pořízení

Samotné pořízení zvířete nemusí být finančně náročná záležitost, jenže samotné pořízení je jen zlomek toho, na kolik vás mazlíček ve výsledku vyjde. Musí se počítat s pořízením veškerého vybavení, které zvíře potřebuje, s dostatkem jídla, ale i s veterinární péčí, která může kolikrát přesáhnout pořizovací cenu zvířete. Pokud nejste ochotni zaplatit nákladnou péči za zvíře v pořizovací ceně 100 korun, živého tvora si v žádném případě nepořizujte.

Čas

Pokud uděláte svému dítěti radost na Štědrý den pejskem, který pak bude celý den sám zavřený doma, protože má vaše rodina každodenně nabitý program, neměli byste se do toho pouštět. V takovém případě zvažte spíše zvíře, které není tolik časově náročné. Nenechte se ale mýlit, že kočce se věnovat nemusíte. Není třeba ji sice venčit, ale pokud bude doma dnes a denně sama, taky nebude příliš šťastná. Pokud jste rozlítaná rodina, mazlíčka byste si pořizovat neměli vůbec.

Pozitiva pořízení mazlíčka k Vánocům

  • Pokud je zvíře jako vánoční dárek vítanou záležitostí, čerpá z toho celá rodina.
  • Díky zvířeti mohou děti a rodiče lépe komunikovat a trávit spolu více času.
  • V případě, že si pořídíte psa, přinutí vás to i k větší fyzické aktivitě.
  • Dítka žijící s jakýmkoliv čtyřnohým mazlíčkem mohou pociťovat určitou pohodu a spokojenost.
  • Díky zvířátkům v domácnosti mohou děti taktéž pochopit, jak vlastně život funguje.
  • Zvíře jako vánoční dárek může mít ještě jeden benefit, a to zvlášť, pokud je to kočka či pes. Posílí obvykle imunitu vašeho potomka.

Negativa pořízení mazlíčka k Vánocům

  • Mezi ně může patřit třeba to, že mazlíček dítko vlastně vůbec nenadchne a posléze jej vcelku brzy omrzí. Důsledkem je pak zanedbaná péče.
  • Vyskytnout se mohou s časem i zvýšené náklady na veterinární péči, což nestabilnímu rodinnému rozpočtu rozhodně nepřidá.
  • A co rodiny může ještě potrápit v rámci pořízení nového zvířátka? Třeba rozvinutá alergie na chlupy u dětí i dospělých.

Krutou pravdou je, že útulky jsou stále plné koček i psi. A obzvlášť po vánočním období se tyto prostory plní rychlostí blesku. Proto je nutné zodpovědně zhodnotit situaci, než darujete zvíře jako vánoční dárek.

Koktejl - další články

Doporučujeme