Dynamika atmosféry je tak obrovská, že nemá smysl hovořit o tom, jak bude za 14 dní, říká Honsová

1. února 2023·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Profimedia)

Leden často připomínal spíše první jarní měsíc, než ten zimní. Změní se to v únoru a dočkáme se letos sněhové nadílky nejen na horách, ale i ve městech? Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Na Hromnice o den více. Už 2. února se můžeme těšit na to, že dny se začnou prodlužovat. „Na severu na našem území bude den delší o hodinu a 24 minut, na jihu pak o hodinu a 16 minut. Den se prodlouží především v odpoledních hodinách. Navíc dochází k prodloužení délky slunečního svitu, protože právě v únoru na nás většinou doléhá nedostatečný denní svit. Máme málo vitaminu D a obranyschopnost našeho organismu je daleko nižší,” říká meteoroložka Dagmar Honsová. Časoměrné pranostiky vychází každý rok ze 100 %, což je jejich obrovská devíza. V posledních letech jsme se v únoru setkávali se silnou inverzí a byl ve znamení silného větru a přechodů jednotlivých frontálních systémů. „Únorové počasí je hodně vrtkavé.”

Letošní leden tak trochu připomínal jarní počasí. To se začalo měnit už na konci ledna a vše by mělo vygradovat právě v druhém měsíci roku 2023. „Přišel předposlední lednový týden a s ním i poměrně husté sněžení, a to i v horských oblastech. Na konci ledna tak byli nejlepší podmínky na lyžovaní a ještě se to bude zlepšovat. I začátek února přinese do horských oblastí pravý zimní charakter,” slibuje Honsová. V roce 2020 byla průměrná únorová teplota přes 6°C a přemnožili se škůdci. „Únor umí být pořádně teplý, ale nikdo nedokáže říct, jaký vlastně bude celý měsíc. Dynamika atmosféry je tak obrovská, že nemá smysl hovořit o tom, jak bude za měsíc. Jde to maximálně na 14 dní, ale i tady bude úspěšnost předpovědi hodně nízká,” vysvětluje meteoroložka.

Únor bude hlavně o dešti a větru

Začátek února tak bude ve vyšších nadmořských výškách víceméně o dešti, bude větrno a teploty se budou pohybovat okolo 5°C. V horských oblastech budou panovat zimní podmínky. To ale neznamená, že se ve městech sněhu nedočkáme. Minulý týden jste se ale mohli setkat s tzv. polárním vortexem, který by se měl rozpadnout a rozdělit se na dvě části. „Není vůbec vyloučeno, že nějaké to studené jádro doputuje i do mírných zeměpisných šířek tady ve střední Evropě. Možná se letos ještě budeme divit,” popisuje Honsová. Podcast Modré z nebe si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme