Jako kočka a pes. Jak udělat z těchto dvou domácích mazlíčků kamarády?

24. srpna 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Všichni máme tak nějak odjakživa zafixované, že kočka a pes jsou nepřátelé na život a na smrt. Alespoň nám to tak prezentují v různých cartoons pohádkách, kde se tahle dvě zvířátka neustále honí a dělají si naschvály. Ve skutečnosti je to však zcela jinak, a přesto že je jejich přirozenost se navzájem nahánět, můžou se z nich stát přátelé a vzniknout mezi nimi může dokonce i něco jako sourozenecká láska. Jak toho ale docílit? S tím nám poradil Můj Chlupáč.

Jak se připravit

Nezáleží, kterého mazlíčka máte jako první. Ať už hodláte přinést kočičku do již psího prostředí. nebo naopak věrného přítele do kočičího teritoria, nezapomeňte na jednu důležitou věc. Kočka musí mít vždycky místo, kam se může před pejskem schovat.

Udělejte jí proto pelíšek v dostatečné výšce, nebo vysoké prolézačky, na které pes nebude moct. Řešením může být i dětská vrátka, kterými kočka bez problémů proleze a pes se za ní nedostane.

Zvažte jejich povahu

Nejideálnější možnost je přinést štěňátko ke kočce, ale ani obráceně to nemusí být žádný problém. Pokud však ještě nemáte zkušenosti, jak na sebe budou reagovat, buďte při prvním setkání obezřetní a nechte je, aby si na se zvykali pomalu. Nikdo nechce, aby nový přírůstek ublížil vašemu miláčkovi, ale ani naopak to není správné. Ačkoliv by se to mohlo zdát víc fér.

První kontakt

Buďte u prvního setkání přítomní a snažte se chování obou zvířátek korigovat. Ze začátku si nebudou úplně rozumět, tak by mohlo dojít ke konfliktu. Zkuste pejska nejdřív vyvenčit a pořádně ho unavit, aby na kočku nebyl příliš hr.

Kamarádi či spolubydlící

Z kočky a psa se mohou stát správní parťáci, ale taky spolu mohou žít pod jednou střechou a jen se vzájemně respektovat. Naučte je, jak se k sobě vzájemně chovat, aby ani jeden tomu druhému neublížil. I kočka může psa svými drápky poranit. Zařiďte ať má každý své útočiště a není rušen ani při spánku, ani při jídle.

Koktejl - další články

Doporučujeme