Jan Saudek: Nenávidím focení! Je to totiž podvod

15. března 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Jan Saudek (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu na Frekvenci 1 byl přední český fotograf Jan Saudek. Poprvé v životě mluvil o politice se ženou a Heleně Šulcové prozradil, že je podle něj Petr Pavel fešák. Na Miloše Zemana bude vzpomínat jako na mimořádně inteligentního chlapa a prozradil, že nenávidí focení a místo něj teď maluje. A s přicházejícími narozeninami se těší na to, až bude konečně starý a nebude muset pracovat.

Jak už tomu v našich Press klubech bývá, nechybí zde téma politiky, přestože hostem Heleny Šulcové byl český fotograf Jan Saudek. Ten se se ženou ještě nikdy nebavil o politice, takže tohle byla jeho premiéra.

Samozřejmě nemohla chybět otázka, jak se panu Saudkovi líbí nový český prezidenta pan Petr Pavel. Jako správný fotograf a umělec řekl hned z první, že je to fešák. Je to hezký člověk a rozhodně se mi líbí víc než Babiš,” má jasno přední český fotograf. Podle něj záleží na tom, jak prezident vypadá. “Prezident by měl vypadat reprezentativně. Já se do politiky nepletu, ale Pavel mi je sympatičtější,” říká Saudek. Prezidenta Pavla by vyfotil důstojně“Aby to byl on. Vyfotit ho na motorce by bylo zajímavé.”

Na vajíčko za 9 korun nemám chuť

Jako občan v důchodovém věku se ho jistě týká otázka zdražování. “Já jsem na tom finančně obstojně. Byl jsem milionářem, holkám jsem kupoval auta jako dárky… ani jedna mi nepoděkovala. A přitom, k čemu je ženským auto? Dnes jsem rád, že jsem schopen platit alimenty,” odpovídá fotograf. Na otázku, zda je spokojený s vládou odpovídá, že je to pořád lepší než to, co bylo před šedesáti lety. Což považujeme za skutečně velmi pozitivní myšlení. “Zrovna nedávno jsme v šatně vzpomínali na prezidenta Novotného. Sice byl krásný, ale byl to takový blbec, že chtěl zatýkat jménem zákona. Jenže takovou pravomoc prezident nemá. Současné demonstrace absolutně nechápu, jde to mimo mě. Když jsem ale zjistil, že nejlevnější vajíčko stojí 9 korun, ztratil jsem na něj chuť,” přiznává Saudek.

Medaili za zásluhy neví, kde má, ale je za ni vděčný

Na prezidenta Zemana bude vzpomínat jako na mimořádně inteligentního chlapa. “Líbí se mi, je pohotový, teď tedy trochu chromý, ale to nevadí. Medaili za zásluhy od něj ale už netuším, kde mám. Nemůžu najít ani francouzskou medaili, kterou jsem dostal před 20–30 lety. Kdo má zájem o medaili? Ale byl jsem za ni vděčný. Dřív, když jsem si zval prostitutky, přilepil jsem si ji na holá prsa, ale ony stejně nevěděly, o co jde,” svěřuje se pobaveně Jan Saudek.

Těší se na to, až bude starý

Za necelé dva měsíce mu bude 88 let“Je to úžasné se toho dožít, ale žádnou velkou oslavu určitě neplánuji. Nejvíc se těším na to, až budu starý a nebudu muset pracovat,” říká náš host, který je na svůj věk ve skvělé kondici. Je to prý tím, že měl prostě štěstí. Všichni jeho přátelé již zemřeli. On prý jen nesmí chodit k lékaři, kde by mohli zjistit, že je nemocný.

Během rozhovoru přišel se zajímavou informací, že nenávidí focení. “Celé je to podvod. Fotografování mělo nahradit malířství, ale je to podvod. Já teď maluju a mé obrazy se skvěle prodávají. Když fotíte ženu, musíte se jí dvořit. Vzpomínám si na jednu modelku, kterou jsem fotil, ta, když si stoupla na váhu, ukázalo to nulu. Vážila totiž víc, než váha mohla ukázat. Dnes prostituuje v Německu a je velmi úspěšná, protože Němci (někteří) jsou prasata,” vzpomíná host Press klubu Frekvence 1 fotograf Jan Saudek.

Koktejl - další články

Doporučujeme