Kde útočí žraloci? Tohle jsou nejnebezpečnější pláže. Počet útoků je stále vyšší

21. července 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Po posledních útocích žraloků na člověka v oblíbených přímořských destinacích má teď dost lidí strach plavat od břehu dál do moře. Incidentů, kdy žraloci ohrozili nebo dokonce napadli turisty, letos přibylo. Web A-Z Animals představuje seznam pláží, které jsou pro výskyt žraloků nejvíce nebezpečné.

Asi nikoho nepřekvapí, že žraloci jsou nejvíce spojováni s Austrálií. To je zkrátka místo, kde jsou všechny “příšery” světa od jedovatých pavouků a hadů, přes obří kraby až po nebezpečné žraloky. Kolem pobřeží tohoto kontinentu se vyskytuje čtyři sta z pěti set rozličných žraločích druhů. I jinde jsou však pláže, které lákají především odvážlivce a pozorovatele těchto majestátních, hrůzu nahánějících predátorů. Pokud tedy netoužíte po kontaktu se žralokem, na těchto místech zvolte raději koupání v bazénu. Tam jsou maximálně nafukovací žraloci.

Charleston County, Jižní Karolina, USA

Od roku 1837 tu zaznamenali už 107 útoků žraloků. Charleston County je vyhledávané místo milovníků plážového života. Jen o jeden útok méně napočítali také v tamější Horry County, kde můžete nalézt populární Myrtle Beach.

Makena Point, Kalama, Paulauea a Olowalu, Havaj, USA

v Tichém oceánu jen mezi roky 2000 až 2015 tamní úřady registrovaly 35 útoků a další léta byla ještě divočejší, když roku 2021 pokousali žraloci 8 lidí. Statisticky je ale malá pravděpodobnost žraločího útoku.

Solana Beach, Santa Monica, pobřeží Santa Barbary, Kalifornie, USA

Kalifornie je po Havaji a Floridě třetím nejčastějším místem v Americe, kde dochází k útokům žraloků. Od počátku měření roku 1837 žraloci na lidi zaútočili bezdůvodně ve 132 případech.

New Smyrna Beach, Florida, USA

Pokud pojedete na Floridu a bojíte se žraloků, využijte ke koupání výhradně bazény. Tento stát je totiž v tomto žebříčku na prvním místě z celého světa. Nechvalně pověstná je právě New Smyrna Beach, kde se odehrálo už 303 útoků.

Dalšími místy, kde se žraloci hodně vyskytují a nevyprovokovaně útočí, jsou Papua-Nová Guinea, australská Bondi Beach, brazilská Recife, jihoafrické Gansbaai a ostrov Réunion v Indickém oceánu.

Koktejl - další články

Doporučujeme