Pozor žralok! Dovolená v Egyptě v ohrožení? Experti radí, jaké zásady by lidé měli dodržovat

13. června 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Po čtvrtečním útoku žraloka na člověka rapidně klesají ceny zájezdů do Egypta. Mají se lidé bát dalších útoků? Podle cestovních kanceláří není důvod k panice, přesto vám přinášíme několik tipů, co dělat, když se s žralokem ve vodě setkáte.

Při pohledu na záběry muže, který v moři bojuje o holý život, tuhne krev v žilách. Podle místních se útok odehrál ve čtvrtek zhruba ve dvě hodiny odpoledne. Někteří očití svědci celý incident natočili na své mobilní telefony. Tamní úřady hned po útoku uzavřely 74 kilometrů dlouhý úsek pobřeží, který zůstal nepřístupný do neděle. K útoku se vyjádřila i nevládní Asociace pro ochranu a ochranu životního prostředí Hurghada (HEPCA), která odsoudila i to, že druhý den byl žralok odchycen a usmrcen.

Podle cestovních kanceláří ale není důvod, aby lidé rušili dovolenou v oblíbeném středisku. „Určitě není důvod k panice, není důvod dovolené rušit. Pro Egypt jsou turisté velmi důležití, dělají všechno pro to, aby byli v bezpečí,“ říká spolumajitelka společnosti Top Trips Egypt Klára Dahy. Ceny zájezdů do Egypta výrazně klesly, nyní se dá týdenní dovolená sehnat i pod pět tisíc. Některé cestovky nešly ale s cenou pod deset tisíc.

HEPCA nyní i vysvětlila důvod, proč se útok vůbec stal.„Samice žraloka měla u blízkého útesu svoje vejce. Žralok tygří je vejcoživorodý, vejce se vyvíjí v těle matky a líhnou se těsně před porodem, samice pak kladou vejce v blízkosti mělčiny, aby se k nim nedostali další predátoři, a do vylíhnutí vejce brání. Samice byla navíc poraněná a hladová a turisti z blízkého mola krmili ryby. Spojení těchto událostí znamenalo následnou tragédii,“ uvedla ve svém prohlášení HEPCA. Období páření trvá od dubna do července, proto je v tu dobu samice nejvíce agresivní.

Za příčiny organizace uvedla „nesprávné lidské chování, jako je nadměrný rybolov, likvidace odpadu jeho vypouštěním do moře, nadměrné využívání přírodních zdrojů a neschopnost s nimi správně hospodařit udržitelným způsobem z hlediska životního prostředí“. Odborníci lidem důrazně doporučují, aby respektovali přírodní zákony, neznečišťovali okolní vody zbytky jídel, které by samice mohli přilákat do mělkých vod.

Dále se nedoporučuje sahat na korály a na další živočichy, nic z moře nevylovovat, neplavat mimo vyznačená místa, za nebo po soumraku, dodržovat doporučení průvodců a nekrmit hejna menších rybek, které by mohly žraloky přilákat. Doporučení neplatí jen pro Hurgadu, ale pro každé moře, které je známé výskytem žraloků. HEPCA navrhuje i dlouhodobější opatření, jako je třeba zákaz rybářských aktivit v mělkých vodách, především tedy komerční rybolov.

Koktejl - další články

Doporučujeme