Když se snaha o gastronomickou kreativitu mine účinkem. Takový bizár dokáže zkazit apetit

28. května 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Prezentace jídla je důležitá a všichni moc dobře víme, že i očima se jí. Proto, když jdeme někam do restaurace, očekáváme, že to, co nám číšníci přinesou na stůl, se nám bude líbit. Nebo nám to alespoň nezpůsobí nevolnost ještě před ochutnáním. Někteří kreativci však nemají soudnost a vy se jen ptáte: Proč, proboha? Mrkněte na skutečné chuťovky, nad kterými vám zůstane rozum stát.

Večeře naservírovaná ve zdechlině

Pokud nám v restauraci přinesou jídlo, které máme jíst, v něčem, co vypadá jako mrtvé zvíře, naše chuť k jídlu spadne někam nenávratně pod stůl. Jako…proč?

Když fancy, tak včetně talířů, nebo co

Chápeme, že když jdete do luxusní restaurace, očekáváte, že to tam tak taky bude vypadat. Ale pod něčím takovým bychom si představili třeba stříbrné příbory nebo křišťálové skleničky. Rozhodně ne naservírovaný dezert na IPadu. A aby toho nebylo málo, máte na něm stáhnutý obrázek talíře. Jako…proč?

A nedá se to i rovnou spláchnout?

“Ok, je to už šest měsíců a já myslím, že jsem konečně připravená o tom mluvit. Na Kubě mi naservírovali jídlo na (do) záchodu.” Jako…proč?

Snad je to ten správný druh masa

Když vidíme animovanou pohádku Ratatouille, kde malá roztomilá krysička vaří, přijde nám to kouzelné. Ovšem nikdo nechce tuhle pohádku převést do reality. Nikdo! Co má asi v hlavě člověk, který naservíruje tapas na kostru krysy? I kdybyste se sebevíc snažili sami sebe přesvědčit, že je to klasické prosciutto, toho pocitu, že jíte krysí maso, se nezbavíte. Jako…proč?

Tohle je celkem kruté

Tady mělo jít možná o masožravý exorcismus. Představte si, že si v luxusní restauraci objednáte smaženou rybu a oni vám ji přinesou sice na talíři, ale ten talíř je položený na akvárku s živými rybičkami. Jako…proč?

Příchuť rzi je jistě nepřekonatelná

Opravdu doufáme, že v tomhle případě jde o pouhý pokus o vtip, a že tohle “nádobí” je čisté a hygienické a pouze vypadá jako stará, rezavá plechová krabice. Přesto nechápeme, kdo by chtěl mít pocit, že kromě oběda si vychutná i trochu té rzi a špíny. Jako…proč?

Zahrajeme si hru

Pokud vám není zcela jasné, co se vlastně na obrázku nachází a jakou to má spojitost s gastronomií, moc rádi vám to vysvětlíme. V této skleněné nádobě jsou kameny. Ale některé z nich jsou jedlé, ale některé jsou opravdové. A vy nezjistíte, které jsou které, dokud do nich nekousnete. Trochu mi to připomíná Hru na Oliheň či Saw. Jako…proč?

Tohle asi nepotřebuje komentář

Jako…proč?

Co je špatného na talíři?

Protože bota je přesně něco, co je čisté, voňavé a chutné, je to něco, z čeho chceme jíst. Alespoň to si patrně myslí kreativec, který došel k názoru, že obyčejné talíře jsou už zkrátka OUT. Jako…proč?

Víc než očekávali

Chápeme, že tematická restaurace je tematická restaurace a člověk se při její návštěvě dočká spoustu netradičních zážitků. Málokdo by ale asi čekal že bude muset jíst z beraního rohu. Není divu, že dotyčné přešla chuť k jídlu. Jako…proč?

Počkat! Co? Ne… Dík

Zase musíme uznat, že se pak nemusí mýt tolik nádobí, což je vlastně ekologické. Přesto si ale moc nedokážeme představit, že bychom si museli olizovat svoje vlastní ruce. Možná to má být smyslné, ovšem u nás by to nejspíš vyvolalo zcela opačný efekt. Jako…proč?

 

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme