Kočičí rasismus a diskriminace? Muže vyhodili z obchodu kvůli asistenční kočce na rameni

1. června 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Londýňan má svou asistenční kočku, se kterou nemá problém jít kamkoliv. Nedávno ale narazil v jednom velkém obchodním řetězci, kde ho z obchodu vykázali. Nyní se s nimi soudí. V tomto případě tu hraje roli diskriminace vs. hygiena. Autista, pro jehož psychickou podporu je jeho kočka nezbytná, prý po incidentu nevyšel dva týdny ven. Informovala o tom BBC.

Promiňte, pane, tu kočku nechejte venku a nakupte si. – Ne! Ne! – Vedoucí vám řekne totéž. – Ví o tom a řekl, že je to v pořádku. Tohle je asistenční zvíře,” zachytila kamera rozhovor mezi mužem s kočkou na rameni a prodavačem. Ian Fenn je webdesigner, kterému byl před dvěma lety diagnostikován autismus. Do života mu vrátila řád až kočka Chloe. Do té doby trpěl depresemi a úzkostmi. Tvrdí tak, že Chloe je pro jeho život nezbytná. 

Nikde s ní prý ještě neměl problém a kamkoliv s ní jde, napíše nejprve email a ujistí se, že je to v pořádku. V supermarketu Sainsbury’s však narazil.Podle Fenna je však kočka cvičená, klidná a nedělá nic, co by mělo vyvolat rozruch. V hospůdce, kam Fenn pravidelně chodí, prý kočka celou dobu leží na svém polštářku a sleduje dění. Venku nosí fosforově žlutý postroj s označením “asistenční kočka” a je na vodítku. Firma Sainsbury’s naopak argumentuje hygienou potravin.

Podle BBC zastupuje Fenna jeden z nejznámějších britských právníků zaměřených na práva postižených. Ten upozorňuje na vágní definici “asistenčního zvířete” v zákoně. Tak nějak se rozumí, že je to pes a ti do obchodů můžou. Po tomto incidentu Fenn prý dva týdny neopustil svůj byt, jelikož byl z této události otřesený a úplně se sesypal.

Koktejl - další články

Doporučujeme