Králové spánku. Češi jsou jedněmi z největších spáčů, nejméně se spí v Asii

13. ledna 2023·Koktejl·Redakce

Máte rádi spánek? Tak to je dobře, protože tím pádem dokazujete, že jste Češi. Podle britsko-francouzské studie patříme k největším spáčům. Do ní se zapojilo více než 700 tisíc dobrovolníků ze 63 zemí světa. Informaci zveřejnil web plus.rozhlas.cz.

Reprezentativní vzorek mohli vědci nasbírat netradičně díky mobilní hře Sea Hero Quest, která už v minulosti úspěšně posloužila ke sběru dat v jiných výzkumech, třeba které se týkaly Alzheimerovy nemoci. Badatele tentokrát zajímal vliv délky spánku na úspěšnost v dané hře.

Lidé, kteří se do ní přihlásili, vyplnili dotazník s údaji o svém životním stylu a délce spánku. Tu pak vědci porovnali se zaměstnáním, věkem či místem bydliště. Průměrná délka spánku vyšla na cca sedm hodin a největšími spáči jsou Albánci, Slováci, Rumuni a Češi. Nejkratší dobu spánku hlásili lidé z jihovýchodní Asie a Japonska. Je to ale také tím, že lidé tam více pracují.

Autoři poukazují na to, že Japonsko je jediný stát, kde lidé pracují více než 50 hodin týdně. Třeba v Číně se ale spí mnohem déle. Nutno však dodat, že studie vychází ze subjektivního vnímání délky spánku, které se často lišily od reality. Lidé řekli, že spali čtyři hodiny, ale přístroj jim ukázal, že to bylo sedm. V globálu se nelišila ani délka spánku u mužů a u žen. Ženy spaly většinou o 7,5 minuty déle, než muži. Nejkratší délku spánku hlásili lidé mezi třicítkou a padesátkou, moc nespali ani studenti.

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme