Kukučka a Trpišovský: Diváci se musí naučit, že v Národním divadle nebudou jen klasická představení

2. dubna 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. (Foto: Frekvence 1)

Hosty Press klubu byli šéfové činohry Národního divadla (ND) Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, známí také jako kreativní duo SKUTR. V rozhovoru nám prozradili, jak vnímají návštěvu prezidenta Petra Pavla v ND, proč mají pocit, že divadlo bojuje aktuálně nejvíce s českou identitou a jaký mají názor na modernizaci některých představení.

Je těžké pro tvůrce, jako jsou oni dva, aklimatizovat se v instituci s takovým jménem a historií jako je ND? “Člověk cítí respekt a velkou zodpovědnost. Na druhou stranu je to obří organismus a pokusit se ho pochopit ze všech stran, že nejde jen o to vytvořit inscenaci, ale chápat, jak celý systém funguje a že se má někam vyvíjet, tak to chvílku trvá,” řekli.

Návštěva ND prezidentem

Na premiéru Naši furianti přišel i nový prezident Petr Pavel. To šéfy činohry ND velmi mile překvapilo. “Je to po 20 letech… To je pro všechny a nejenom v ND, ale i obecně pro všechny, co se zabývají kulturou, silný signál změny. Myslím si, že se na ni všichni těšíme,” dodali šéfové s tím, že je to i změna kultury komunikace a chování, což je podle nich pro celou společnost hodně důležité.

Divadelní boj s českou identitou

Aktuálně mají šéfové činohry pocit, že v divadle se bojuje hlavně s českou identitou. Podle nich s ní bojuje každý, kdo vstoupí do ND. “Jsou to dvě strany mince. Když se podíváte z Pražského hradu na panorama Prahy, tak nevidíte Senát, Parlament, ale okamžitě vidíte budovu ND a skutečně to tak je, že speciálně ještě do té historické budovy je vlastně v nás Češích vyvolávaný pocit, že jednou za život bychom se tam měli zajít podívat, protože je to spojeno s naší identitou nedávných 200 let,” uvedli s tím, že je důležité si i připomínat, že spousta společenských změn, revolucí začíná v divadle. “Je to nějaký odkaz a myslím si, že v tom ND, obzvláště v historické budově, je ten genius loci cítit, je to tím nasáklé.”

Modernizace představení

Kukučka a Trpišovský jsou umělci, kteří mají svou tvář a chtějí ND někam posovuvat. Chtějí představení dělat moderně a ne nudně, aby například Naši furianti nevypadali jako před sto lety. Jde to vůbec dohromady s českou tradicí? “ND je o tom, že reprezentuje docela široké spektrum publika. Respektive vytváří pro ně program a myslíme si, že různorodost je důležitá. Sice neděláme Furianty jako před 100 lety, ale udělat je třeba i tak, aby to neurzailo i konzervativního diváka,” popisují s tím, že pro ně je hodně důležité, snažit se hledat, čím je divadlo dnes a jakým způsobem reaguje na společenské události, které se dějí kolem nás a čím bude do budoucna. Šéfové chtějí docílit různorodého repertoáru. “Budeme se snažit vytvořit repertoár takový, aby byl různý pro různý typ diváků a ti se budou muset naučit, že to není jen o tom, že jdou do ND, a tam bude klasické divadlo, ale podívat se na web a zeptat se, jaká je konkrétní inscenace a našli si to, co bude vyhovovat jim,” dodali.

Koktejl - další články

Doporučujeme