Marihuana je jako taková v pohodě, její název ale představuje problém. Je rasistický

1. května 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Zatímco u nás je tato látka stále nelegální, v mnoha státech USA je její užívání legální a spíše než za drogu, je považována za lék. Ve státě Washington ale začali mít s marihuanou problém. Ne však s jejím užíváním, ale s jejím názvem. Je totiž prý příliš svázaný s rasismem. Informace přináší Novinky.cz.

Letos byl v Seattlu schválen zákon, který zakazuje oficiálně nazývat marihuanu marihuanou, přestože je v tomto americkém státě legální již o roku 2012. Důvodem je pocit, že je tento název příliš negativně spjat s rasismem. Slovo marihuana pochází ze španělštiny a je spojeno s mexickými migranty a dříve se používalo v rasistickém smyslu.

Slovo marihuana v oficiálních a komerčních označení bude muset být nazývána cannabis. “Termín marihuana je pejorativní a rasistický,” uvedla již při předkládání zákona demokratická politička a členka washingtonské Sněmovny reprezentantů Melanie Morgan. “I když se to může jevit jako prosté, protože je to jen jedno slovo, ve skutečnosti napravujeme křivdy spáchané na afroamerické a hispánské komunitě,” dodala politička.

“Marihuana je nejnásilnější ze všech drog v historii lidstva. A většina jejích uživatelů jsou negři, Hispánci, lidé z Karibiku a umělci. Jejich satanistická hudba, jazz a swing vychází z jejich užívání marihuany,” hřímal v roce 1937 Harry Aslinger, předseda tehdejšího Federálního úřadu pro narkotika.

Koktejl - další články

Doporučujeme