Mohou mít mazlíčci noční můry? A o čem mohou být?

14. srpna 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Sny mají lidé, ale mají je i zvířata. Logicky i vaši milovaní mazlíčci. Ti dokonce mohou mít i noční můry. Jak takové děsivé sny například u psů a koček fungují? Zdá se jim o příšerách nebo o prázdné misce? Odpovědi přináší Novinky.cz.

I pejsci mají spánkové fáze NREM a REM, přičemž při nejhlubším spánku REM se zdají sny. Že zrovna prožívají noční snové dobrodružství poznáte například podle toho, že ze spánku vyštěknout, nebo škubnou packou. Tvrdí to americká nadace Sleep Foundation. Dalším znakem snění je, když se jejich oči za víčky pohybují.

Pokud sní, znamená to tedy, že mají pravděpodobně i noční můry. “Na rozdíl od nás se jim ale nezdá o příšerách. Pravděpodobně jen znovu prožívají traumatické zážitky, jako třeba, když se porvali s jiným psem,” podotýká Stanley Coren z Amerického klubu chovatelů (AKC). Pokud vrčí nebo se třese, pravděpodobně se mu nic pěkného a příjemného nezdá.

Zvířata nikdy nebuďte!

I když máte potřebu mazlíčka probudit a uklidnit, že je doma, v bezpečí, a že se mu nic neděje, zvíře ze spánku nebuďte. Pes by se po vás mohl ohnat, protože si nemusí uvědomit, že je vzhůru, a mohl by být dezorientovaný,” varuje AKC. Mimo to bude pak po zbytek dne unavený. A o čem se psům zdá? Podobně jako nám nejspíše o tom, co dělali přes den. Například jak běhají, nebo poznávají na procházce nové vjemy.

Kočky spí a podřimují přes den velmi často. Připravují se totiž na noční lov. Podobně jako psům se i kočkám zdají sny.“Pravděpodobně jsou v nich lidé či jiná zvířata, kteří s nimi žijí,” poznamenává Mikel Delgadová z Kalifornské univerzity. Během spánku můžou cukat pacičkami či tlamičkou. Třeba právě ve snu lezou po zácloně nebo si čistí kožíšek.

Koktejl - další články

Doporučujeme