Nápoj lásky je jen v pohádkách a kouzelném světě? Brzy ho budeme mít i my

11. února 2023·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Dokážete si představit, že byste byli čarodějky a čarodějové, kteří mají schopnost namíchat elixír lásky? Láska je mocná, a jak víme z pohádek a různých fantasy filmů, když si s ní někdo zahrává, nedopadá to většinou moc dobře. Přesto by ale asi málokdo odolal a občas takový lektvar namíchal někomu, po jehož lásce toužíme nebo ho chceme jen snadno ovládat. protože, kdo je do nás zamilovaný, toho máme v hrsti. Podle magazínu Elle a vědců z Oxfordské univerzity se tato bláhová představa brzy stane realitou.

Když si vzpomeneme, když jsme jako malé holčičky toužily po první puse od staršího spolužáka, který ale většinou ani nevěděl, že existujeme, možná jsme taky snily o nějakém tom elixíru lásky, který bychom mu přimíchaly do džusu. Láska je skutečně mocný a kolikrát i nebezpečný cit. Kdyby se nám něco takového skutečně podařilo, jak dlouho bychom vydržely přehlížet fakt, že je to celé jen jedna velká lež?

Například Meropa, matka Lorda Voldemorta ze světa Harryho Pottera, také podala pohlednému mudlovi Tomovi, který se stal pak Voldemortovým otcem, nápoj lásky, protože do něj byla zamilovaná. V takovém stavu ho udržovala, dokud neotěhotněla. Jenže pak uvěřila tomu, že ji Tom už určitě také miluje a nápoj lásky mu přestala dávat. Spletla se. Tom ji nakonec opustil a ona po porodu malého Voldemorta zemřela. A přesně tak by to jistě bylo v každém takovém případě.

Chtěli bychom to? Určitě ano!

Vědci už celé roky pracují na vytvoření elixíru lásky v našem skutečném světě. Ti z Oxfordské univerzity oznámili, že preparáty způsobující zamilovanost až po uši budou nejdéle do pěti let realitou. Tento koktejl je ve skutečnosti namíchán neurochemií. Doktorka Anna Machin, evoluční antropoložka z Oxfordské univerzity, řekla anglickým médiím, že přípravky, které by lidem pomohly zamilovat se nebo si udržet pocit zamilovanosti v dlouhodobých vztazích, by mohly být komerčně dostupné do tří až pěti let.

To, že cítíme lásku a zamilovanost, způsobují chemické látky dopamin, serotonin, beta endorfin a oxytocin. Lidem by se mohly začít předepisovat látky, které by jim pomohli s tím se zamilovat nebo si udržet zamilovanost v době, kdy máme ve vztahu krizi. Takové látky by se daly využít také v případě, že má člověk po rozchodu zlomené srdce. Pak by fungovaly jako antidepresiva.

Kromě legálnosti užitých látek se nabízí také otázka etiky. Účinky těchto látek musí projít důkladným zkoumáním. A to nejen z hlediska působení na organizmus, ale i z hlediska jeho dopadů na vztahy. Vzhledem k tomu, jaký zájem se o tyto preparáty dá očekávat, tudíž kolik se na nich dá v budoucnu vydělat, je jasné že se nebavíme o tom, jestli budou pro veřejnost dostupné, ale kdy se tak stane.

Proč se cítíme po rozchodu mizerně?

Anna Machin také vysvětlila, že když se s námi někdo rozejde, je to stejný pocit, jako bychom neměli dávku drogy, na které jsme závislí. A to neplatí jen jako metafora, ale jako fakt. Na vině je další ze čtveřice klíčových chemických látek z našeho mozku.Beta endorfin je opiát. Produkuje ho naše tělo a je návykový třeba stejně jako heroin,” řekla. “To je vlastně důvod, proč, když dostanete kopačky, je to tak hrozný pocit. Ve skutečnosti je to jako by se vaše tělo chystalo abstinovat od opiátů.” Navíc nedochází k postupnému odvykání, proto je to tak psychicky a někdy i fyzicky bolestivé. Pocit pukání srdce tedy není žádná nadsázka, ale přesně popsaný fyziologický děj.


Koktejl - další články

Doporučujeme