Nechat domácího mazlíčka doma a jet na dovolenou, už není v kurzu. Vezměte ho s sebou

2. srpna 2022·Koktejl·ČTK

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Češi na dovolenou podle prodejců zájezdů a letenek stále častěji vyrážejí s domácími mazlíčky, nejvíce se psy. Na rekreaci s sebou ale berou třeba i kočky či králíky. Lidé se zvířaty na cestu do zahraničí volí nejčastěji vlastní dopravu, někteří se neobávají ani letecké přepravy. Menší psy a kočky mohou majitelé obvykle vzít na palubu letadla v bedně s nepropustným dnem. Přibývá ubytování umožňujících pobyt se zvířetem, lidé musejí počítat s poplatkem navíc. Vyplývá to z ankety mezi cestovními kanceláře a agenturami.

Rostoucí trend odjezdu na dovolenou se zvířaty eviduje cestovní agentura Invia. V této souvislosti v oblíbených evropských destinacích proto také v posledních letech podle mluvčí agentury Andrey Řezníčkové přibývá hotelů či pláží, kde jsou psi vítáni. “Ty nejlepší najdete v Itálii nebo Chorvatsku. Psí pláže jsou většinou vybaveny odpadkovými koši na psí exkrementy, lavičkami, zdroji tekoucí vody či sprchami pro psy. Průkopníkem v zavádění psích pláží je Itálie,” řekla. Do Itálie nebo k Jadranu se lidé podle Řezníčkové dopravují především vlastním autem, Invia ale dostává stále více dotazů na lety se zvířaty. “Poplatek v ubytovacích zařízeních se liší, v lepších hotelech může činit například až 25 eur (asi 615 Kč) za noc,” dodala.

Češi čím dál častěji chtějí se svými mazlíčky trávit dovolenou i na lodi. Vybírají podle toho jachtu a charterovou společnost. “V naší nabídce proto vždy zveřejňujeme, zda je možné mít domácího mazlíčka s sebou na palubě a kolik je případná výše poplatku,” uvedl spoluzakladatel vyhledávače jachet Boataround.com Pavel Přibiš. Lidé za zvíře podle něj zaplatí od 50 do 100 eur (od zhruba 1230 do 2460 Kč) za týden. Poplatek přitom slouží především k zajištění závěrečného úklidu.

Letecké cestování zvířat je v současné době velmi obvyklým jevem. Nejčastěji jde o psy malého vzrůstu či kočky. Výjimkou ale nejsou ani velcí psi nebo jiná zvířata. Zajišťovali jsme letenky například i králíkům, papouškům nebo šelmám,” řekl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Doplnil, že lidé by si předem měli pravidla pro cestování zvířat zjistit u přepravce nebo cestovní agentury. Neměli by zapomínat, že budou pro mazlíčka potřebovat pas a potvrzení od veterináře o požadovaných očkování a zdravotním stavu, dodal.

Lidé cestující se zvířaty obvykle podle mluvčí cestovní kanceláře (CK) Čedok Kateřiny Pavlíkové volí vlastní dopravu a vyrážejí po České republice nebo do sousedních zemí. “U leteckých pobytových zájezdů poptávají klienti cesty s pejsky velmi výjimečně. Ve vybraných destinací to je sice možné, ale zvířata v pokojích povolují jen některé hotely, u některých je tato služba také za příplatek. Ostatní to z hygienických či jiných důvodů nepovolují,” řekla.

CK Blue Style dostává poptávku na přepravu zvířat spíše výjimečně. “Nejzajímavější požadavek na přepravu byl na malé bílé myši a také na jedno prase,” uvedla mluvčí CK Ilona Topolová. Upozornila, že ani jedna možnost nebyla u letecké společnosti, které cestovní kancelář využívá, možná. U CK Travel Family trvá zájem o dovolenou s mazlíčky neustále, v létě dotazů a poptávek podle ředitelky Blanky Hrubé přibývá. V případě Chorvatska, na které se Travel Family specializuje, je ubytování se psy podle ní velmi žádané. “Ne vždy dostupná nabídka uspokojí zájem klientů,” doplnila.

Koktejl - další články

Doporučujeme